Är WordPress Elementor kraftfull nog?

wordpress elementor
Är WordPress Elementor kraftfull nog? 6

Har du funderat på att använda WordsPress Elementor? Elementor sidbyggaren (page builder) har blivit väldigt populär de senaste åren. Det är ett plugin som du kan ladda ner till din WordPress hemsida för att designa den. Elementor erbjuder drag och släpp funktioner. Det kan liknas lite med hemsidebyggaren Wix. Med elementor kan du skapa komplexa layouts och du slipper växla mellan redigeraren och förhandsvisningen. 

Elementor Free vs Pro

WordPress Elementor erbjuder en gratisversion och en betalfunktion. Med Elementor Free får du stora design möjligheter till din hemsida. Elementor Pro ger dig ett mer professionellt verktyg som gör arbetsprocessen snabbare och effektivare. 

Utan Pro kan du inte designa varje del av ditt tema

Med WordPress Elementor Pro är du inte begränsad till att bara kunna designa delar av ditt tema, utan du kan visuellt i deras redigeringsverktyg designa sidfot, sidhuvud och andra delar. 

Begränsade möjligheter att designa formulär med Free

Med Elementor Free kan du inte i samma utsträckning designa formulär. Elementor Pro ger dig möjligheten att designa formulären precis så som du vill ha de. Med PRO tillkommer även andra funktioner för bildspel, SEO, skräddarsydda anpassning och så vidare.

Elementor Pro erbjuder proffsiga mallar 

Erbjudandet är större med Pro versionen, som ger dig tillgång till många fler professionellt gjorda mallar, som du sedan kan anpassa till din hemsida. 

Widgets och funktioner 

Du får ett större utbud av widgets och funktioner med WordPress Elementor Pro, som kan vara nödvändiga om du vill skapa en proffsig hemsida. Det inkluderar bland annat animerade rubriker, snygga inläggswidgets, widgets för WooCommerce och så vidare.

Fördelarna med att använda WordPress Elementor

wordpress elementor
Är WordPress Elementor kraftfull nog? 7

Snabbt och smidigt 

image 1
Är WordPress Elementor kraftfull nog? 8
image 2
Är WordPress Elementor kraftfull nog? 9
image 3
Är WordPress Elementor kraftfull nog? 10

WordPress Elementor gör det möjligt för dig att arbeta snabbt och smidigt med deras imponerande drag och släppfunktion. Vill du göra det ännu enklare kan du använda dig av färdiga mallar. De erbjuder mer än 300 olika mallar, så du lär nog hitta något som passar dig. Du får helt enkelt mer tid till det kreativa. Den största fördelen med Elementor är att du får möjligheten att live se hur din hemsida ser ut, samtidigt som du gör ändringar. 

Bra funktionalitet 

Med WordPress Elementor får du massor av funktionalitet i ett enda plugin, där du får grundläggande och avancerade funktioner. Varje extra plugin du använder till din hemsida gör att din hemsida blir tyngre, så varför inte samla så mycket du kan på en och samma plugin? 

Ingen kodning krävs 

Du slipper tänka på någon kodning. Elementor är designad för icke-professionella användare och därför behöver du inte kunna CSS för själva koden. Vill du göra ändringar kan du enkelt använda dig av redigeringspanelen i Elementor. 

Kompatibel med WooCommerce 

Om du redan använder WooCommerce till din e-handel så behöver du inte oroa dig för att något ska ändras med WordPress Elementor. Elementor är kompatibla med WooCommerce och ger dig möjligheten att skapa en webbutik med full responsiv kontroll. Det vill säga att du kan kontrollera designen och layouten för dina produkter på ett snyggt sätt.

Varför du inte ska använda Elementor

Elementor erbjuder många effektiva fördelar, men det finns även nackdelar med att använda WordPress Elementor. Elementor fungerar bara WordPress-aktiverade hemsidor.

Onödigt mycket kod

Genom att använda Elementor blir det mycket onödig kod på hemsidan. Vanligtvis är plugins redan en stor belastning på hemsidor och att lägga extra utöver det kan göra att hemsidans hastighet försämras. Det innebär egentligen att användarvänligheten minskar och det blir generellt sämre kvalité.

SEO ≠ elementor

Det är viktigt att sökmotoroptimera (SEO) en hemsida för att hamna högt bland organiska sökresultat, för att hamna högre upp än dina konkurrenter. Nackdelen med elementor är att du kan hamna längre ner i SEO rankningen om du har mycket onödig kod. Mycket går givetvis att rensa bort, men det kan finnas kvarliggande kod efter du exempelvis redigerat kod. 

Lästips: Vad är SEO?

Seg laddningstid i redigeringsläget 

Bland vissa användare har WordPress Elementor kritiserats för att ha sega laddningstider i redigeringsläget. Detta kan ibland vara frustrerande ifall du håller på med ändringar i designen, och plöstligt går allt långsamt. Det finns andra redigeringsverktyg som är snabbare än Elementor, som exempelvis Gutenbergs blockredigerare, som är skapad av samma skapare till WordPress, Automatic. 

Stora uppdateringar har orsakat problem

Det har tidigare uppstått problem när Elementor kommit med nya större uppdateringar, vilket kan skapa huvudvärk för dig som användare. Därför är det viktigt att alltid ha en säkerhetskopia av din hemsida innan du utför en uppdatering av Elementor. Har du en säkerhetskopia kan du enkelt återställa din hemsida till det sätt som den var ursprungligen innan uppdateringarna utfördes. 

All-in-One WP Migration är ett plugin som du kan använda för att enkelt backa upp din hemsida, helt komplett med databas, layout och innehåll.

Kan vara en svår inlärningskurva 

Om du är nybörjare kan det vara så att du upplever att WordPress Elementor har en ansträngande inlärningskurva. Det är lite som att cykla, första gångerna kommer inlärningen vara svårare, tills du lär dig. Det är inte alla användare som upplever att det är en ansträngande inlärningskurva, så det är ingen ursäkt för att inte använda det, utan mer för att ge en extra tankeställare innan du sätter igång.

Summering, duger Elementor?

Både ja och nej, det beror lite på vem du är och vad du vill uppnå. WordPress Elementor är ett bra redigeringsvertyg för dig som nybörjare, du får stora möjligheter att bygga en proffsig hemsida utan att behöva kunna någon kod. Med deras relativt enkla redigeringsverktyg kan du i stort sett skapa vad som helst. Väljer du att uppgradera dig till Pro versionen, så är möjligheterna ännu fler. 

Är du däremot inte nybörjare och kanske har lite mer erfarenhet är Elementor inget för dig. Då rekommenderar jag istället att du använder Gutenbergs block-redigerare.

Kategorier