Konverteringsoptimering (CRO)

Locka fler besökare till din webbplats att göra det du vill

Konverteringsoptimering handlar om att vägleda dina besökare i rätt riktning på din hemsida och möjliggöra konverteringar oavsett vilken fas i kundresan besökaren befinner sig.

Boka digitalt möte med oss idag!

SEO hero

Konverteringsoptimering (CRO)

Locka fler besökare till din webbplats att göra det du vill

Konverteringsoptimering handlar om att vägleda dina besökare i rätt riktning på din hemsida och möjliggöra konverteringar oavsett vilken fas i kundresan besökaren befinner sig.

Boka digitalt möte med oss idag!

Vad är konverteringsoptimering?

Det kan kännas svårt att förstå vad en konvertering är. Kort sammanfattat så sker en konvertering när en besökare på din hemsida konverterar från besökare till kund, eller till lead. 

Typiska konverteringar inkluderar när en besökare lägger en beställning på en produkt eller fyller i ett formulär. En konvertering är en viktig del av din köpresa för ditt företags affärsmål.

Läs mer om SEO optimering: 3 fördelar med GA4

Hur fungerar konverteringsoptimering?

Konverteringsoptimering handlar om att optimera din hemsida för att ge dig fler konverteringar, med andra ord: fler kunder eller leads. Det gäller att sätta upp tydliga KPI:er för att följa hur användarna beter sig på din hemsida, för att sedan optimera detta för att du ska kunna generera fler kunder.

Hur fungerar konverteringsoptimering med oss?

Vi på WP hemsida metodiskt och noggrant för att hjälpa dig att konvertera nya kunder. Med olika metoder och tekniker tar vi tillsammans med dig fram en plan och sätter upp KPI:er.

A / B tester

A/B testning innebär i stort sätt att vi kommer testa två olika versioner av din hemsida med en algoritm som slussar hälften av dina besökare till din gamla hemsida och hälften till din nya version.

Unika landningssidor

För att öka konverteringen kan det vara bra med unika landningssidor. Landningssidorna kan anpassas efter dina olika målgrupper och helt bero på vart kunden befinner sig i kundresan. Dessa skapas för att föra besökaren närmre det beslut vi vill att den ska ta.

Analys

För att lyckas med allt som är webbrelaterat är det viktigt att analysera data. Vi använder verktyg som Google Analytics (kvantitativ dataanalys), Google Tag Manager bland annat.

Tracking

Vi följer upp KPI:er som vi satt upp tillsammans med kund. Vi mäter alla insatser vi gör för att öka konverteringen och följer upp resultatet, det är ett ständigt arbete. 

Vanliga frågor om konverteringsoptimering

Vad är A / B testning?

A/B-testning gör det möjligt för dig att göra små ändringar av användarupplevelsen på din hemsida och samla in data om resultaten. Vi kan sätta upp hypoteser och lära oss om hur vissa delar av upplevelsen påverkar användarbeteendet.

Varför behöver jag konverteringsoptimering?

Det är lätt att bli hemmablind för sin egna hemsida, och då kan det vara svårt att se potential för annat. Det kanske inte är helt enkelt för en ny besökare att navigera som det är för dig? 

Konverteringsoptimering tar vid där sökmotoroptimering slutar. SEO är viktigt för att få fler besökare till din sida, som är engagerade i ditt innehåll. Är det väl på plats är det viktigt att använda konverteringsoptimering för att se till att besökarna konverterar och blir kunder eller leads. SEO och CRO jobbar tillsammans och skapar en bättre hemsida för dig.

Vad är Google Analytics?

Google Analytics, även kallat GA4, är ett verktyg som hjälper oss att spåra och analysera din trafik och dina besökares användarbeteende på din hemsida. Vi får värdefulla insikter om hur dina besökare interagerar med din hemsida. Det är ett viktigt verktyg för konverteringsoptimering.

seo bg cover

Vilka fördelar kan konverteringsoptimering ge dig?

Ökad Konverteringsgrad

Genom att fokusera på konverteringsoptimering kan du förbättra den procentandel av besökare som faktiskt genomför önskade åtgärder på din webbplats eller i din kampanj. Detta innebär att du får mer värde från varje besökare, vilket i sin tur kan öka din försäljning, lead-generering och andra konverteringar.

Bättre Användarupplevelse

Konverteringsoptimering innebär vanligtvis att du analyserar och förbättrar användarupplevelsen. Det kan inkludera att göra din webbplats mer användarvänlig, snabbare att navigera och enklare att förstå. En positiv användarupplevelse kan leda till ökad tillfredsställelse och fler konverteringar.

Mer Effektiv Marknadsföring

Genom att optimera dina konverteringar kan du göra din marknadsföring mer kostnadseffektiv. Istället för att spendera mer pengar på att locka nya besökare kan du utnyttja befintlig trafik på ett bättre sätt och öka dina resultat med samma eller mindre investering.

Datainriktat Beslutsfattande

Konverteringsoptimering involverar att samla in och analysera data från tester och experiment. Denna data ger dig insikter i vad som fungerar och vad som inte gör det. Genom att använda dessa insikter kan du fatta bättre informerade beslut om vilka förändringar du bör göra för att förbättra konverteringsgraden.

Lär dig mer

Vad är avkastning (ROI)?

Return of investment (ROI), eller på svenska, avkastning på investering (ROI) är en procentuell mätning av förhållandet mellan den vinst eller värdeökning som genererats av en investering och den ursprungliga kostnaden för investeringen. Det används för att bedöma hur lönsam en investering är och mäta dess ekonomiska framgång genom att visa hur mycket mer värde investeringen har skapat i förhållande till dess kostnad.

ROI är ett viktigt mått eftersom det ger insikt i hur lönsam en investering är i förhållande till dess kostnad. En positiv ROI indikerar att investeringen har genererat mer värde än dess ursprungliga kostnad, medan en negativ ROI visar att investeringen har resulterat i förlust.

Vad är KPI?

KPI (Key Performance Indicators) och är mätbart värde som kan visa ditt företag hur effektivt ni når era mål under en avgränsad tidsperiod. Det är ett sätt för att få en övergripande överblick om hur bra affärerna går.

 

Du kan sätta upp olika typer av konverteringar, beroende på vilka behov och mål du har för ditt varumärke. Inom konverteringsoptimering är det viktigt att du tar reda på varför besökarna väljer att konvertera, och så även varför de väljer att inte konvertera. Så börja från rätt ände: Vilka affärsmål vill DU nå och hur ska sidan anpassas för att underlätta att ni når era mål?

Exempel:
Ditt KPI är att sälja mer och du har två produkter, A och B. A har 500 besökare i månaden och produkt B 1500. Trots detta så säljer produkt A bättre.

Genom att analysera data kan vi se att produkt A har 5 bilder på produkten, medans produkt B endast har en bild. Produkt A har dessutom en video, vilket produkt B inte har. Produkt A har betydligt fler recensioner än produkt B.

En åtgärd för detta kan vara att lägga in fler attraktiva bilder och videos till produkt B och be tidigare kunder som köpt produkt B skriva recensioner. Dessa åtgärder kan göra det mer attraktivt för nya potentiella kunder att köpa produkt B.

Vill du komma igång med konverteringsoptimering?

Fyll i dina kontaktuppgifter här nedan, så kontaktar vi dig gällande din kommande webbprojekt.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.