Vad är SEO?

vad är seo
Vad är SEO? 4

Vad är SEO? Du kanske har hört att SEO är viktigt, men varför är det så viktigt? SEO står för search engine optimization och kallas också för sökmotoroptimering på svenska. Genom att sökmotoroptimera innehåll på hemsidan når man organiska resultat och kan komma så högt upp på listan som möjligt bland sökmotorernas resultat. Målet är alltså att hamna bland de första bland sökresultaten, top 10. SEO är en kostnadseffektiv metod och på så sätt slipper du att betala för att annonsera och hamna längst upp bland sökresultaten. Använder du dig av bra och relevant innehåll för sökande besökare , ökar chansen till att flera klickar in på din hemsida och på så sätt kan du generera nya kunder. 

Vad är organiska resultat?

Det är trafik som du inte betalar för och kommer från sökmotorer, exempelvis Google. Organisk trafik genereras av att besökare söker efter de sökord/sökfraser som du optimerat din sida för. Det gäller alltså att ha relevant innehåll som har fokus på besökarna. Sedan ökar trovärdigheten om du länkar ditt innehåll till pålitliga källor.

Hur du optimerar din hemsida

Börja med att hitta rätt sökfraser/sökord till ditt innehåll

Det kan vara lite klurigt i början att välja rätt sökfraser/sökord. Det kan vara bra att börja med att kolla vad hemsidan vill uppnå. Om en användare söker på ordet “skor” så säger det inte så mycket, menar hen skor online, en skobutik i Göteborg? Det får vi inte riktigt veta.

Om en användare istället söker på “skor Stockholm” är avsikten tydligare och det blir enklare för dig som verksamhet att använda den sökfrasen, än bara “skor”. Sökfraserna/sökorden ska återspegla ditt företags budskap, det är viktigt. 

Försök fundera på vad besökarna söker på i relation till ditt innehåll. Du kan nischa dig genom att satsa på sökord som har att göra med mer specifika tjänster du erbjuder. Det är lättare att hamna högt på ord som färre satsar på. Det går även att använda sig av SEO-verktyg, gratis eller mot en kostnad, som hjälper dig att förbättra sin SEO-rankning. 

Vad är SEO för ditt företag? Alla företag har olika strategier 

Det är viktigt att ditt företag har koll på vilken strategi ni utgår ifrån för att på ett effektivt sätt kunna skapa en sökmotoroptimerad webbplats.

Dåligt content ger dålig rankning 

Vad är SEO bra till? Det är viktigt att ha bra sökoptimerade texter/innehåll på hemsidan. Innehållet är det bland det huvudsakliga Google kollar på när det avgör positionen du får i deras sökresultat lista.

Följ Googles SEO riktlinjer

När du börjar skriva texter är det att rekommendera att börja meningen med sökordet/sökfrasen. Försök också att återanvända dina sökord/sökfraser regelbundet i din text, och även försöka klämma in det i rubriker. Däremot ska du inte överanvända dem, så en bra riktlinje att följa är att använda de ca 1-2 gånger per 100 ord som du skriver. En annan riktlinje är att skriva minst 300 långa texter. Google har en egen lista med faktorer det utgår ifrån, kolla in den för att lära dig mer eftersom de uppdateras med jämna mellanrum. Kolla gärna in Googles uppdateringar i realtid.

För att hjälpa ditt innehåll på traven kan det vara en fördel att använda andra tillgängliga kanaler för att marknadsföra innehållet från din hemsida. Använd nyhetsbrev, sociala medier eller andra forum. Annars hjälper det inte att du lagt ner tid på engagerande innehåll, om ingen ser det.

Ha koll på dina kunder och konkurrenter

Ha besökarna i fokus

Det är viktigt att du skapar content som dina besökare förstår och uppskattar. Ditt innehåll måste vara engagerade för att väcka intresse hos besökarna. Det är viktigt att inte glömma bort att fokuset ligger på människorna, och inte på sökmotorerna. Sträva efter relevant och spännande content.

Kolla in dina konkurrenter 

Vad är SEO för dina konkurrenter? Gör en analys på vad dina konkurrenter använder för att bilda dig en större uppfattning om hur du ska förhålla dig gentemot dina konkurrenter. Finns det trendord de använder som du också bör använda? Hur jobbar dina konkurrenter? Vad gör de som är bra på sina hemsidor? Om du får bra koll på dina konkurrenter så ger du dig själv större chanser till att kunna konkurrera med dem.

Anlita webbyrå för att optimera din sida

Om du känner dig osäker på hur du på bästa sätt optimerar din sida, kan du alltid anlita en webbyrå. De kan hjälpa dig att optimera din hemsida utifrån de sökfraser som passar.

Kategorier