Vad är WordPress? WordPress.org vs WordPress.com

vad är wordpress?
Vad är Wordpress? WordPress.org vs WordPress.com 8

Vad är WordPress? Det finns två olika system för att skapa en hemsida. Ska du skapa en hemsida i WordPress? Då kan det vara bra att välja rätt system. WordPress.org kan oftast misstas för att vara WordPress.com. Den största skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com är vem som hostar din hemsida

Hur fungerar WordPress?

På WordPress.org hostar du din egna hemsida och använder dig av WordPress programvaran. Du får som användare själv ansvar att sätta upp sidan mot en egen server eller webbhotell, underhålla driften, samt att du får köpa ett domännamn. WordPress.org får du göra som du vill med koden, eftersom det open-source platform och gör det enkelt att skräddarsy din hemsida.

WordPress.com kan ses som ett webbhotell och sköter din hosting. Du behöver inte ladda ner någon programvara, betala för hosting eller domän. WordPress.com erbjuder massvis av funktioner, men många får du betala för att använda. Båda plattformarna erbjuder WordPress svenska.

Vad är WordPress?

WordPress (WordPress.org) är marknadens mest välkända CMS verktyg runt om i världen och enligt statistik utgör WordPress 63,4% av de totala marknadsandelarna på CMS-marknaden i världen. CMS står för Content Management System och är en mjukvara/plattform för användare som vill bygga en hemsida där det enkelt går att skapa, hantera och publicera data, utan att behöva använda sig av kod.

WordPress.org – Full kontroll och framtida utveckling

Här måste du ladda ner WordPress programvaran från deras hemsida, som är helt gratis. I WordPress bygger du din hemsida och kan installera olika tema för olika design layout/funktioner. 

Open Source – öppen källkod

I WordPress får du möjligheten att redigera hemsidans PHP-kod. PHP står för Hypertext Preprocessor, även kallat för en open-source programmeringsspråk. Det är genom PHP och andra programmeringsspråk vi kan skapa hemsidor på nätet. Fördelen med open source är att WordPress användare har möjligheten att anpassa sin hemsida utifrån sina egna behov. 

vad är wordpress? wordpress.org
WordPress.org

Webbhotell

För att kunna publicera din WordPress hemsida, krävs det ett webbhotell och ett domän namn. Självaste WordPress programvaran är gratis, men det kostar att köpa ett domännamn och plats på ett webbhotell.

Webbhotellen nedan erbjuder One Click installation av WordPress programvara. till WordPress.org, vilket innebär att du i princip med ett enkelt klick får en färdig installation. På så sätt kan du snabbt och enkelt installera WordPress på några få och enkla steg hos webbhotellet. 

Läs mer om webbhotellen vi rekommenderar här.

Plugins – tillägg 

Vissa funktioner i WordPress kan kräva tillägg. Det finns ett stort utbud av tillägg skapade av andra WordPress utvecklare som kan laddas ner från WordPress.org.

Annonsering 

Du väljer själv vilka annonser som visas på sidan, du kan till och med ha en helt reklamfri hemsida. Eftersom det är din egna hemsida väljer du helt och hållet själv, och du får även behålla annonsintäkterna själv.

Support

Om du använder dig av WordPress.org är du själv ansvarig för hemsidan och dess underhåll, så att allting fungerar som det ska. Det är viktigt att alltid ha säkerhetskopior på sidan. 
Det finns guidematerial på deras hemsida och ett supportforum, men ingen live support. För att slippa drift underhållet kan man anlita WordPress konsulter som sköter din sida åt dig.

WordPress.com – är lätt att använda

WordPress pris – gratis och premiumpaket

Om du inte vill betala för din egen hosting eller hantera din egna server är WordPress.com ett alternativ. Det finns gratis paket där du enkelt kan använda dig av olika teman och funktioner för att designa din hemsida. Det är inte lika flexibelt att skräddarsy din hemsida, då du inte kan välja egna teman och tillägg på samma sätt som WordPress.org.

Du behöver inte domännamn eller webbhotell, utan dem sköter allt åt dig. Du kommer i så fall få en standard gratis domänadress, exempel.wordpress.com, och vill du ha ett utan deras ändelse så måste du betala.

vad är wordpress? wordpress.com
WordPress.com

Annonsering

Med gratispaketet kan du inte styra över reklamen på hemsidan och du tjänar ingenting på reklamen som visas på din hemsida heller. Med premium paket kan du välja att ta bort annonseringar, dock kan du inte lägga upp din egna annonsering.

Support

På WordPress.com slipper du tänka på säkerhetskopior och driften. Detta sköter dem åt dig. Med gratis paketet får du support via deras support forum, och med premium paketet erbjuds e-post och livechatt.

Vad ska jag välja?

Tyvärr är WordPress.com väldigt begränsat och för att få support och hjälp behöver du vända dig till deras support sida. Eftersom WordPress.com är såpass begränsat rekommenderar vi alltid våra kunder att använda sig av WordPress.org för att vi ska kunna hjälpa till med diverse saker. Du får en betydligt större frihet, trots att det kan kräva mer tid och arbete för att skapa din hemsida. Du får en större utvecklingsmöjlighet och kan enkelt välja teman och plugins som passar din hemsida. Detta är viktigt om ditt företag fortsätter att växa.

Vi på WPhemsida hjälper dig att skapa en hemsida. Du kan alltid kontakta oss för att bolla idéer.

Kategorier