Vad kostar en hemsida – Professionell?

vad kostar en hemsida
Vad kostar en hemsida - Professionell? 4

Vad kostar en hemsida egentligen? Det finns olika faktorer som avgör priset för en hemsida, och beror först och främst på om du ska göra det själv eller anlita en webbyrå som gör det åt dig. Det som avgör priset är främst till vilken grad hemsidan ska anpassas efter dina behov. Det gäller allt från layout, funktioner och så vidare. 

Göra allt själv eller anlita en webbyrå? 

Idag hittar du otroligt många olika plattformar för att bygga hemsidor på. Du väljer helt själv vad du vill använda. Vi rekommenderar alltid våra kunder att använda den marknadsledande plattformen WordPress. Plattformen är ett smidigt och enkelt verktyg för dig som vill bygga en hemsida utan att behöva hårdkoda en hemsida. Att skapa en WordPress hemsida är helt gratis, och en mycket bra plattform om du vill ha ett proffsigt slutresultat. Oavsett om du ska bygga den själv eller anlita en webbyrå som kan hjälpa dig, behöver du utöver ett redigeringsverktyg (CMS), även webbhotell och domännamn. 

Vad kostar en hemsida? – Faktorer som påverkar priset 

Alla dessa faktorer behöver inte påverka alla, utan det beror givetvis på vilka krav och behov som finns. Vissa väljer att designa hemsidan själv, medan andra anlitar en designer eller webbyrå. Detta är för att du ska få ett hum om vad som kan påverka slutpriset.

Domännamn 

Ett domännamn, som också kallas domän, är en förkortning på adressen du skriver in i webbläsaren när du ska besöka en hemsida. Det brukar ligga mellan 100-200kr/år för ett domän. 

Lästips: Domän

Webbhotell 

Förenklat beskrivet är ett webbhotell är ett utrymme på en server som ser till att din hemsida är uppkopplad till internet hela tiden. Det är som en tjänst som gör det möjligt för dig att lagra och drifta en hemsida.

Plugins

Plugins, eller tillägg som det heter på svenska, är något du kan installera likt appar i din iPhone till din hemsida för att aktivera nya funktioner. Det finns olika typer av plugins som erbjuder olika typer av funktioner. Det finns många bra plugins som är gratis, och andra som kostar. Du kan jämföra plugins lite som telefonappar, det finns många appar som erbjuder många bra funktioner som underlättar din vardag. Vad en hemsida behöver beror givetvis på vilka behov hemsidan har. 

Webbyrå

Att anställa en webbyrå kan vara till en stor fördel. De kan hjälpa dig med att skräddarsy en högpresterande hemsida efter dina behov och önskemål. Det jobbar med att skapa en säker hemsida som är optimerad till målgruppen. De kan även hjälpa dig med annonsering, SEO och annat som är viktigt för en hemsida som ska växa. SEO är bland annat viktigt för att du ska synas när dina potentiella kunder söker via sökmotorer efter dina tjänster/produkter.

Lästips: Vad är SEO?

Drift / support 

En hemsida sköter inte sig själv, och därför kan det vara bra att låta någon sköta din drift och underhåll av webbplatsen. Då slipper du tänka på att uppdatera plugins eller teman, utan någon sköter det åt dig. Skulle någon uppdatering krascha hemsidan så slipper du greja med det, utan att du får support från webbyrån. 

En webbplats är ett levande dokument, som alltid kommer utvecklas och växa med dagens teknik och då kan det vara skönt att få hjälp av ett proffs. Det varierar mellan webbyråer, men många erbjuder support inkluderat i priset, annars mot en extra månadskostnad. 

Färdiga paket

Här på WP hemsida erbjuder vi 3 färdiga paket som du kan välja mellan. Välj ett paket som passar dig och dina behov.

Sammanfattning 

Så vad kostar en hemsida? Som du har läst, så finns det flera faktorer som avgör priset på hemsidans totala kostnad. Det finns löpande kostnader, exempelvis drift, och sedan fasta kostnader så som domän och webbhotell. Därför är det väldigt svårt att ge en konkret summa, utan allt beror på dig och dina behov.

Kategorier