Sökmotoroptimering – 8 misstag som även en professionell SEO-expert gör

sökmotoroptimering
Sökmotoroptimering - 8 misstag som även en professionell SEO-expert gör 4

Känns sökmotoroptimering (SEO) krångligt? Då är du inte ensam. Oavsett om du är erfaren eller inte, finns det flera misstag du bör undvika för att lyckas med din SEO. Det är viktigt att lyckas med en hemsidas sökmotoroptimering, för att försäkra sig om att det inte finns brister som gör att hemsidorna inte uppnår sin fulla potential och rankar så bra som de hade kunnat göra på relevanta sökord. I artikeln kommer vi att gå igenom 8 SEO misstag du bör undvika för att lyckas.

Lästips: Vad är SEO?

Ingen förebyggande sökordsanalys 

Det är viktigt att göra en noggrann sökordsanalys för att identifiera relevanta sökord på marknaden. Många webbplatsägare använder slumpmässiga sökord till sitt innehåll, utan att egentligen veta om det finns något värde i sökordet. Det resulterar oftast i att de förväntar sig att få söktrafik, men får istället inga märkvärdiga resultat. 

Därför är det viktigt att du gör en noggrann sökordsanalys för att din hemsida ska rankas bra bland sökmotorresultaten. 

Länkar är viktiga för din hemsida, men att köpa backlinks är ett stort nej. Att köpa backlinks innebär att du får andra hemsidor att länka till din egna hemsida. Det kan många gånger vara frestande för att snabbt öka rankningen bland sökmotorerna. Detta strider däremot mot Googles riktlinjer. Upptäcker Google detta kan din webbplats bli straffad, vilket bidrar till negativa konsekvenser på lång sikt, till och med så illa att din hemsida blir borttagen från sökresultaten.

Vad kan du göra istället?

Istället för att köpa backlinks bör du fokusera på att bygga ett autentiskt innehåll till din hemsida, med autentiska och naturliga länkar till din webbplats. Det gör du genom att skapa högkvalitativt och relevant innehåll som andra hemsidor vill länka till.

Missar att länka internt

Interna länkar på din hemsida är viktiga. Om du använder interna länkar så hjälper du Google att upptäcka nytt innehåll. 

Internalänkar underlättar flödet av PageRank. Generellt sett är det bättre ju fler interna länkar en sida har, desto högre är dess PageRank. PageRank (PR) är en algoritm som förbättrar kvaliteten på sökresultaten genom att använda länkar för att mäta vikten av en sida. Den betraktar länkar som röster, med det underliggande antagandet att viktigare sidor sannolikt kommer att få fler länkar.

Ahrefs verktyg hjälper dig att hitta relevanta interna länk möjligheter. Gå igenom listan och lägg till interna länkar där det är relevant.

Du låter inte Google crawla din hemsida

Se till att du inte blockerar Googlebot från att genomsöka (crawla) din hemsida. Kan inte Google genomsöka ditt innehåll, kan den inte se vad som finns på sidan. Ser Google inte vad som finns på sidan är det osannolikt att den kommer att rankas för några relevanta sökord.

Hur gör jag för att hjälpa Google att crawla min hemsida?

Börja med att se till att du inte blockerar Googlebot från att genomsöka din webbplats. För att kontrollera detta gå till din robots.txt (dindomän.com/robots.txt) och leta efter dessa två kodavsnitt:

Användaragent: Googlebot

Disallow: /

Användaragent: *

Disallow: /

Båda kodraderna talar om för Googlebot att det inte är tillåtet att genomsöka några sidor på din webbplats. Ta bort dem för att åtgärda problemet.

Inte låter google indexera din hemsida

Se till att hemsidan kan indexeras av Google, för annars är det svårt att hamna bland sökmotorernas topp resultat. Ibland kan det vara så att man av misstag lägger på en noindex-tagg på en sida, och då kan Google inte indexera hemsidan.

Hur undviker du detta?

Google Search Console är ett bra verktyg för att kontrollera om en specifik sida är indexerad. För att göra det, klistra in URL:en i URL Inspection Tool.

Om sidan inte är indexerad kommer Google Search Console att säga: ”URL finns inte på Google.” Alternativt kan du också köra en genomsökning med Ahrefs Site Audit. Om du har sidor som inte är indexerade, dyker det upp som ett problem. Då ser du enkelt vilka sidor du måste åtgärda.

Långsamt laddad hemsida – ignorera användarupplevelsen

Har du någonsin besökt en hemsida som laddar väldigt trögt? Det är ett stort misstag att inte fokusera på användarupplevelsen. En långsamt laddad hemsida kan det leda till besökarna inte stannar kvar, utan besöker dina konkurrenter istället. En bra användarupplevelse är avgörande för sökmotoroptimering.

En långsam hemsida kan påverka hemsidans Google-ranking, men också försäljningen om det är en e-handel. Enligt Unbounce är det nästan 70 % av konsumenterna som menar på att sidhastigheten påverkar deras vilja att köpa från en onlineåterförsäljare.

Hur löser du problemet med en långsamt laddad hemsida?

Du kan köra en webbplatsundersökning med Ahrefs Site Audit, där kan du se hur snabbt eller långsamt din hemsida laddar. 

Med Ahrefs verktyg kan du upptäcka sökmotoroptimering tekniska problem och andra förbättringsmöjligheter. En analys kan ta reda på vad som förhindrar dig att ranka bättre med din hemsida.

Ignorerar teknisk SEO

Teknisk sökmotoroptimering är något många glömmer, men det är viktigare än vad du tror.

Har du sidor som inte går att genomsöka? Trasiga interna bilder eller länkar? Tusen tillfälliga omdirigeringar? Du kanske har orphan pages (föräldrarlösa sidor)?

Dessa är alla problem som negativt påverkar din webbplats genomsökningsbarhet (crawability) och ökar din genomsökningsbudget. Det kommer att hindra dig från att hittas av de människor som betyder mest för dig och din bransch. Med verktyg som Ahrefs, Semrush eller Screaming Frog, kan du identifiera och korrigera dessa problem innan de bygger upp för mycket och orsakar dig en stor huvudvärk. Ett tips är att granska teknisk sökmotoroptimering en gång i månaden. 

Behandla SEO som en engångsgrej 

Det är vanligt att behandla sökmotoroptimering som en engångsgrej för hemsidor. Det är ett misstag att inte följa upp och analysera din SEO-strategi, eftersom det kan leda till att du missar viktiga insikter och möjligheter till förbättring. Det är viktigt att övervaka och analysera din webbplatsprestanda regelbundet.

Bara för att du rankar högt upp idag, betyder det inte att du kommer vara högt upp på listan imorgon. Det är en ständig tävling mellan dig och dina konkurrenter för att ligga på toppen. 

Hur man undviker detta SEO-misstag

För att ständigt följa upp hur dina SEO resultat är det bra att du använder dig av en SEO-strategi. 

Att skapa en SEO-strategi behöver inte vara komplicerat. Det måste bara vara en plan som du kan genomföra om och om igen. Du kan vända dig till en sökmotoroptimering byrå eller till oss om du behöver hjälp med att skapa en plan. 

Vilka misstag kommer du att undvika?

Nu kanske du har fått en större förståelse för några av de större sökmotoroptimering misstagen som begås idag. Jag hoppas att denna artikel hjälper dig att förstå hur du kan undvika detta, och få en mer autentisk hemsida för att hamna bland toppresultaten hos sökmotorerna. Om du behöver göra en SEO-analys, eller andra sökmotoroptimering relaterade frågor, så kan du boka kostnadsfri rådgivning hos oss. 

Kategorier