Funderar du på att anlita en sökmotorkonsult för ditt företag? 5 imponerande frågor att tänka på!

sökmotorkonsult
Funderar du på att anlita en sökmotorkonsult för ditt företag? 5 imponerande frågor att tänka på! 4

Går du i tankarna om att anlita en sökmotorkonsult? Det är inte helt enkelt att hitta en pålitlig och erfaren SEO-konsult som kan hjälpa dig att förbättra din webbplats. Det finns många oseriösa sökmotoroptimerare som kan slösa din tid och dina pengar, till och med skada ditt varumärke. Det kan vara svårt att återfå tidigare synlighet och resultat rankning bland sökmotorerna, och dessutom ta lång tid att skapa tillit till sökmotorerna igen. Därför är det viktigt att välja rätt sökmotorkonsult från början. I artikeln kommer vi gå igenom 5 viktiga frågor att tänka på när du anställer en SEO-konsult.

Lästips: Vad är SEO?

Vad är en sökmotorkonsult?

En sökmotorkonsult hjälper dig att förbättra synligheten och placeringen på din hemsida bland sökmotorer som exempelvis Googles sökmotorresultatsida (SERP). En sökmotorkonsult har erfarenhet inom sökmotoroptimering (SEO) och förstår hur sökmotorernas algoritmer fungerar. De jobbar med 

​​1. Nyckelords-analyser: Identifiering av relevanta nyckelord och nyckelfraser som användare använder när de söker efter produkter eller tjänster.

2. On-page optimering: Optimering av din hemsidas struktur, innehåll, meta-taggar och länkar, för att göra hemsidan mer sökmotorvänlig.

3. Off-page optimering: Off-page optimering hjälper hemsidan att öka auktoritet och trovärdighet, genom att arbeta med länkbyggnad och sociala signaler.

4. Teknisk optimering: Granska webbplatsens tekniska aspekter för att identifiera och åtgärda eventuella problem som kan påverka dess synlighet i sökmotorerna.

5. Analys och rapportering: För att identifiera möjligheter till förbättring mäter och övervakar en sökmotorkonsult hemsidans prestanda genom olika verktyg. Några vanliga bransch verktyg är Ahrefs och SEMrush

Lästips: De 6 bästa SEO-analysverktygen på marknaden idag – effektiv SEO

För att lyckas med sökmotoroptimering måste alla delar arbetas med. 

5 frågor du bör ställa dig innan du anställer en sökmotorkonsult

Det är viktigt att du hittar någon som har rätt kompetens och förmåga för att hjälpa dig att nå dina mål. Innan du drar för hastiga beslut och anställer den billigaste konsulten, bör du ställa dig dessa 5 frågor.

Vilken erfarenhet har sökmotorkonsulten?

Det är viktigt att du får en förståelse, så be personen skriva ner sina tidigare projekt och resultat. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om vilken kompetens personen sitter på och vilka förmågor som finns för att hantera dina behov.

Vilka SEO-strategier använder personen?

En kvalificerad sökmotorkonsult bör ha bred kunskap kring teknisk optimering, on-page optimering, off-page optimering och innehållsoptimering. Be SEO-konsult att förklara vilka strategier och metoder de använder för att förbättra en hemsidas synlighet. Det är bra att SEO-konsulten regelbundet håller sig uppdaterade med de senaste trenderna och riktlinjerna som ständigt ändras från sökmotorerna, och rapporterar och visar resultat till dig. 

Hur anpassar sökmotorkonsulten din SEO-strategi efter dina behov?

Eftersom alla företag har olika behov och mål är det viktigt att personen du anställer kan anpassa strategin efter dina specifika behov och mål. Det är bra om personen kan visa dig flera tillvägagångssätt och ge dig konkreta förslag på hur ni tillsammans ska uppnå dina mål. 

Hur mäter de framstegen?

En av de viktigaste delarna i SEO är att mäta framsteg och resultat från arbetet. Fråga konsulten hur det mäter framsteg. Rapporter? Analyser? Vilka verktyg används? Några speciella metoder? Minst lika viktigt är det att konsulten kan kommunicera resultaten till dig, på ett sätt som du enkelt förstår, du ska också vara delaktig. Du ska känna dig bekväm med konsultens kommunikationsstil och känna att de är engagerade i ditt projekt.

Tidigare referenser 

Kan sökmotorkonsulten ge dig referenser från tidigare projekt? Be alltid om att få detta, eftersom det ger dig en bättre förståelse för deras tillvägagångssätt och arbetsmetoder. Genom att kolla på tidigare resultat kan du enkelt se om det är något för dig. 

Hur vet du om du hittat rätt person?

Det är inte helt enkelt att säga, men genom att ställa dessa frågor bör du få ett underlag som visar på hur bra tidigare arbeten gått. Det ökar chansen till att du hittar en konsult som  Låt dig inte luras av SEO-byråer som erbjuder det billigaste priset på marknaden, för det är inte alltid det bästa för din hemsida. 

Kategorier