Vad är SEO analys? De 6 imponerande SEO-analysverktyg på marknaden idag

vad är seo analys
Vad är SEO analys? De 6 imponerande SEO-analysverktyg på marknaden idag 4

Vad är SEO analys egentligen? En viktig del av att optimera din webbplats och göra den synlig bland sökmotorer, är att göra en SEO analys. För att lyckas med din hemsidas SEO gäller det att du använder rätt verktyg. Vad är SEO analys bra för? Vi kommer att titta närmare i denna artikel på de 10 bästa verktygen på marknaden idag som hjälper dig att nå dina SEO mål. 

Vad är SEO analys? Varför är det viktigt att göra en SEO analys?

En SEO analys hjälper dig och ditt företag att nå högre placering bland sökmotorernas sökresultat. Genom att göra en SEO analys kan du bland annat:

1. Förbättra hemsidans rankning hos sökmotorerna.

2. Locka mer organisk trafik till din hemsida.

3. Förstå hur dina konkurrenter agerar och hitta nya möjligheter att konkurrera mer effektivt.

4. Förbättra användarupplevelsen för dina användare på din hemsida.

5. Optimera innehållet för att möta användarnas behov och intentioner.

6. Följa upp och mäta resultaten sökmotoroptimeringen.

Lästips: Vad är SEO?

Detta ska du tänka på när du väljer ett SEO verktyg

Fundera ut vilka mål som är viktigast för dig och vilken budget ditt företag har för att spendera på SEO. 

Vilka funktioner erbjuder plattformen?

Kolla vilka funktioner och verktyg plattformen erbjuder så att de möter dina behov. Det är bra om verktyget erbjuder exempelvis sökordsanalys, konkurrensanalys, rankningsspårning, länkanalys och så vidare.

Kan du interagera SEO verktyget med andra plattformar?

Det är smidigt om verktyget du väljer kan interagera med andra verktyg eller plattformar som du redan använder. Det gör ditt arbete smidigare och enkelt.

Är verktyget användarvänligt?

Är plattformen användarvänlig? Förstår du dig på den? Eller är det för komplicerat? Det är ingen idé att investera pengar i något som är för komplicerat, då riskerar du att inte utnyttja verktygets fulla potential. Välj ett verktyg som är enkelt att navigera i.

Aktuella källor och trovärdighet

Se till att verktyget du väljer har aktuella datakällor, så att du alltid är uppdaterad med det senaste, för ingen vill väl ha gammal data? 

Pris

Beroende på din budget finns det olika alternativ. Många verktyg erbjuder en gratisfunktion, dock med begränsade funktioner. Vi på WP hemsida rekommenderar att satsa på verktyg med komplett funktioner för analyser, om du verkligen vill satsa på att sökmotoroptimera din hemsida. Betal verktygen är oftast mer strukturerade och kommer i slutändan spara dig tid i jämförelse med gratisversionerna. 

Erbjuder de kundsupport? 

Det är skönt att kunna ställa frågor om du behöver svar snabbt. Kontrollera därför om det finns en kundsupport eller ett hjälpforum tillgängligt. Det är guldvärt med snabb och smidig support.

Läs recensioner

Ta dig tid att läsa recensioner om verktygen innan du bestämmer dig. Det ger dig en insikt i hur verktyget fungerar, vilka styrkor och svagheter som finns, från andra användares upplevelser. 

Våra topp 6 SEO-analysverktyg 

Äntligen, här kommer 6 SEO-analysverktyg som vi rekommenderar på WP hemsida. 

Google Search Console 

Ett av de mest kraftfulla verktygen för SEO analyser är Google Search Console. Plattformen ger dig insikter om hur din hemsida presterar bland sökmotorernas sökresultat. Du får till och med se vilka sökfrågor som genererar mest trafik till din hemsida och vilka sidor som är mest populära. Google Search Console meddelar dig även om det finns något indexeringsproblem på din hemsida. 

Google Analytics

Ett annat Google verktyg är Google Analytics. Med hjälp av verktyget kan du få insikter om hur dina användare agerar på hemsidan, konverteringar och massa mer. Gör datadriva beslut med Google Analytics verktyget för att förbättra din SEO.

Lästips: ga4

SEMrush 

SEMrush är ett enastående verktyg med många omfattande SEO-analysfunktioner. SEMrush hjälper dig med bland annat med sökordsanalyser, konkurrensanalys, rankningsspårning och länkundersökning. Du kan även få insikter om vilka strategier dina konkurrenter använder sig av.

Ahrefs 

Ett annat topp verktyg enligt oss är Ahrefs. De erbjuder en omfattande SEO-analys och konkurrensanalys. Med Ahrefs kan du smidigt se hur dina sidor rankar och se om de har klättrat upp eller ned i position.

Ahrefs kostar cirka 100 USD i månaden, men det är värt pengarna enligt oss om du vill göra en seriös SEO satsning. 

Moz Pro

Moz Pro verktyget erbjuder massvis med olika funktioner som kan hjälpa dig att förbättra din hemsida. Moz Pro en SEO-gradering för att utvärdera din hemsida prestanda. Du kan använda det som en extensions i Chrome för att direkt samla data när du besöker hemsidor. Varför inte besöka dina konkurrenter?

Screaming Frog

Ett klassiskt SEO-verktyg är Screaming Frog, verktyget hjälper dig att skanna igenom din hemsida för att upptäcka olika problem, såsom metadata och bildstorlek. Verktyget ger dig insikt om teknisk SEO, vilket är kanon. 

Ett plus i kanten är att du faktiskt kan komma ganska långt med deras gratisversion. Du kan använda upp till 500 URL gratis.

Sammanfattning 

Vad är SEO analys egentligen? Verktyget du väljer är avgörande för att du på bästa sätt ska kunna optimera din hemsida. Genom att använda något av dessa SEO verktyg kan du lägga grunden för en bra SEO analys. Det krävs kontinuerlig övervakning för att alltid ligga bland sökmotorernas toppresultat. Se till att välja de verktyg som bäst passar dina behov och använd dem för att förbättra din SEO-strategi.

Kategorier