Varför fungerar Black Friday – Psykologin bakom kampanjer och rea-erbjudanden och black friday tips på hur du förbereder en effektiv e-handel (2023)

black friday tips
Varför fungerar Black Friday – Psykologin bakom kampanjer och rea-erbjudanden och black friday tips på hur du förbereder en effektiv e-handel (2023) 4

Letar du efter Black Friday tips? Tio år har gått sedan Black Friday gjorde sitt intåg i Sverige. År 2013 var pionjäråret när flera butiker och e-handlare kastade sig in i den amerikanska traditionen av en intensiv rea-dag i slutet av november. Sedan dess har Black Friday vuxit till att inkludera Cyber Monday och Black Week, vilket nu utgör en av Sveriges största och mest betydelsefulla kampanjperioder.

Varför blir engagemanget sådant? Vad är det med Black Friday som skapar denna enorma hype och andra liknande shoppingkampanjer? Många av oss vill gärna tro att vi alltid agerar rationellt och medvetet, att våra beslut inte påverkas av externa påtryckningar. Verkligheten är dock den att vi är mer lättpåverkade än vad vi kanske vill erkänna.

Dessutom lever vi i tider av ekonomisk osäkerhet, något som kan vara mer påtagligt nu än på länge. Lågkonjunkturen påverkar oss alla, särskilt handeln. Vad innebär detta för Black Fridays tioårsjubileum? Kommer det att passera obemärkt förbi eller kommer vi att se en helt motsatt effekt?

I artikeln kommer vi dessutom gå igenom Black Friday tips på vad du kan göra för att förbereda din e-handel för Black friday 2023!

Faktorer som påverkar vårt köpbeteende

Att göra en bra affär har en positiv inverkan på vår självbild. När vi upplever att vi har fått en vara till ett lägre pris än dess egentliga värde, känner vi oss nöjda och duktiga. Denna känsla kan ibland övertrumfa rationellt tänkande, vilket kan leda till impulsköp som vi senare kan ångra.

När vi stöter på ett lockande erbjudande, frigörs dopamin i hjärnan – ett hormon som framkallar välbefinnande och belöning. Detta belöningssystem är en stark drivkraft för att göra fler inköp vid samma tillfälle, oavsett om produkterna är relaterade eller ej. Fenomenet kallas ”The Shopping Momentum Effect”.

Fear of Missing Out

Begränsade erbjudanden och brådska är vanliga inslag i Black Friday och liknande kampanjer. Denna känsla av brist och brådska aktiverar en psykologisk drivkraft hos oss – Fear of Missing Out (FOMO). Denna rädsla har sina rötter i vår urhistoria då isolering från gruppen kunde vara dödlig. Idag manifesterar sig FOMO i rädslan att gå miste om ett bra erbjudande.

Färgernas påverkan

Färger spelar en avgörande roll i marknadsföring och försäljning. Rött, som associeras med fara, är en vanlig färg i kampanjer och rea-erbjudanden. Den väcker uppmärksamhet och skapar en känsla av brådska.

Sociala signaler

Konsumenter har olika motivationsfaktorer när de handlar. Vissa är mer uppgiftsorienterade och fokuserade på att få det de behöver så effektivt som möjligt. Andra är mer relationsorienterade och dras till gemenskapen i shoppingupplevelsen.

Konsumentgrupper under ekonomisk osäkerhet

Under lågkonjunktur reagerar vi olika på ekonomisk påverkan. Vi kan vara mer eller mindre benägna att ändra vårt konsumtionsbeteende beroende på vår ekonomiska situation och typen av produkter vi är intresserade av.

Vad betyder detta för Black Friday 2023?

I år befinner vi oss i en lågkonjunktur, vilket påverkar vårt konsumtionsbeteende. Med minskad köpkraft blir det viktigare att göra kloka inköp. Trots detta talar mycket för att Black Friday och andra rea-erbjudanden kommer att vara ännu viktigare. Med ökad medvetenhet och planering kommer konsumenter att vänta på rätt tillfälle att göra sina inköp.

Förbered din e-handel för Black Friday: Webbplatsens viktigaste komponenter

Här är några viktiga Black Friday tips att tänka på för att optimera din webbplats inför denna intensiva shoppinghelg.

1. Snabba laddningstider

Inget frustrerar kunder mer än långsamma sidor. Se till att din webbplats har snabba laddningstider genom att optimera bilder och minimera onödig kod. Använd dig av komprimerade filformat och utnyttja cache för att förbättra prestandan.

2. Responsiv design

Mobilanvändningen ökar stadigt, så se till att din webbplats är responsiv och fungerar lika smidigt på alla enheter. Testa din webbplats på olika skärmstorlekar för att säkerställa en enhetlig och användarvänlig upplevelse.

3. Tydlig navigering och sökfunktion

Under Black Friday vill kunderna snabbt hitta de produkter de letar efter. Se till att din webbplats har en tydlig och intuitiv navigering samt en effektiv sökfunktion. Kategorisera produkterna tydligt och använd relevanta filter för att hjälpa kunderna att snabbt hitta det de söker.

4. Optimerad produktbeskrivning och bilder

Säkerställ att varje produkt har en informativ och engagerande beskrivning. Använd högkvalitativa bilder som visar produkten från olika vinklar. Överväg även att inkludera produktvideor för att ge kunderna en mer detaljerad inblick.

5. Stresstesta din webbplats

Innan Black Friday är det viktigt att stresstesta din webbplats för att se hur den hanterar hög belastning. Använd verktyg som simulerar stor trafik för att identifiera eventuella flaskhalsar och optimera därefter. Här kommer tips på 3 olika verktyg:

Apache JMeter: Detta är ett kraftfullt, öppen källkod-verktyg som används för att utföra belastningstester på olika typer av webbapplikationer och servrar.

Gatling: Gatling är ett högpresterande belastningstestverktyg som skrivs i Scala. Det är användarvänligt och erbjuder möjlighet att skapa avancerade testscenarier.

Loader.io: Detta är ett webbaserat belastningstestverktyg som enkelt kan användas för att simulera hög trafik och övervaka prestanda.

Innan du väljer ett verktyg är det viktigt att överväga dina specifika behov och krav. Vissa verktyg kan vara bättre lämpade för vissa typer av applikationer eller infrastrukturer. Dessutom kan kostnad, användarvänlighet och rapporteringsfunktioner vara viktiga faktorer att ta hänsyn till.

6. Tydlig information om erbjudanden och kampanjer

Se till att din webbplats tydligt visar de aktuella erbjudandena och kampanjerna. Använd tydlig och övertygande copywriting för att locka besökarna att utforska produkterna och göra köp.

7. Implementera säkerhetsåtgärder

Med ökad trafik kommer även ökad risk för säkerhetsincidenter. Säkerställ att din webbplats har uppdaterade säkerhetsåtgärder, inklusive SSL-certifikat och brandväggar, för att skydda både din verksamhet och dina kunders information.

Black Friday tips för att du ska lyckas

Genom att fokusera på dessa viktiga komponenter (eller Black Friday tips) kan du optimera din e-handelswebbplats för den kommande Black Friday-försäljningen. Att erbjuda en snabb, användarvänlig och säker shoppingupplevelse kommer att öka chansen för framgång under denna efterlängtade shoppinghelg. Slutligen, som handlare är det viktigt att vara medveten om de psykologiska faktorer som påverkar konsumenterna. Genom att kommunicera tydliga premisser för din kampanj och erbjuda genuina förmåner kan du locka kunder och göra Black Friday till en framgångsrik period för din verksamhet. Så kom ihåg – vi älskar alla att göra en bra affär!

Kategorier