Hur du skapar en sociala medier strategi till ditt företag

sociala medier strategi
Hur du skapar en sociala medier strategi till ditt företag 7

Sociala medier strategi är kanske helt nytt för dig? Om du driver ett företag kan det vara bra att ha en strategi för att säkerställa att din närvaro på sociala medier är effektiv, målinriktad och engagerande. Strategin ska svara på varför, vem, vad, var och hur. Här är en övergripande guide för att skapa en sociala medier strategi.

Lär känna din målgrupp

Använd dig av din data från sociala medier. Sociala medier ger dig massor med värdefull insikt i hur din målgrupp ser ut, hur deras interaktioner ser ut med dig (eller med dina konkurrenter) var de bor och hur de interagerar med dig (eller med dina konkurrenter) på sociala medier. 

Genom att ha en tydlig och klar insikt i din målgrupp kan du förfina din strategi, så att ditt innehåll och dina kampanjer blir ännu mer målinriktade till vad just DU erbjuder. 

Skapa en eller flera persona

Desto mer du vet om din målgrupp, desto enklare blir hela processen. Det är till en fördel att skapa en persona för din idealkund, eller flera om du har en stor målgrupp. Om du känner din målgrupp blir det enklare att interagera med dem, och till och med att sälja till dem.  

En persona är en fiktiv representation av din idealiska målgrupp eller kund. Det är en detaljerad beskrivning av en typisk individ inom din målgrupp, inklusive deras beteendemönster, intressen, mål och utmaningar. Personor används ofta inom marknadsföring och produktutveckling för att skapa en djupare förståelse för målgruppen och för att skapa mer relevant och målinriktat innehåll, produkter eller tjänster. Genom att använda denna information kan du skapa en ”karaktär” som representerar en typisk medlem av din målgrupp. 

Konkurrentanalys 

Har du koll på vad dina konkurrenter gör på sina sociala medier? Om inte, då är det nog dags att ta sig en kik, för det är fullt möjligt att dina konkurrenter redan har tagit initiativet för att fånga din målgrupps uppmärksamhet på sociala medier.

Om du studerar hur dina konkurrenter beter sig på sociala medier kan du ta inspiration från deras strategier. Jag rekommenderar verkligen att göra en lista på vad du tycker om med deras innehåll, och vad som är mindre bra. 

En bra metod för att få koll på konkurrenternas sociala medier strategi är att använda SWOT. SWOT står för Strength, Weaknesses, Opportunities och Threats, vilket är stryrkor, svagheter, möjligheter och hot på svenska. Det är ett planeringshjälpmedel och tillvägagångssätt för att konkretisera vad som behöver göras för att utveckla ett företag. SWOT kan även användas av föreningar och privatpersoner.

Social listening 

Ett bra verktyg för att hålla koll på dina konkurrenters beteenden är att använda dig av social listening, även känt som social media listening eller social monitoring. Det är en process där företag och organisationer övervakar och analyserar samtalen, diskussionerna och aktiviteterna som äger rum på olika sociala medieplattformar. Målet med social listening är att få insikter om vad människor säger om ett specifikt varumärke, produkt, ämne eller bransch, samt att förstå deras åsikter, attityder och känslor.

Förbättra dina redan existerande kanaler

Du kanske redan har sociala kanaler du använder? Då är det ett bra tillfälle att granska dina kanaler och gå igenom dem. Det är bra att kolla om det faktiskt är något som är värt att behålla, du kanske till och med måste ta bort ett konto? Ibland handlar det inte bara om att synas överallt, utan att faktiskt leverera kvalité på det du delar med dig av. 

Se till att dina sociala kanaler stämmer överens med varumärket och att de fungerar som de ska. När du granskar dina sociala kanaler kan du undersöka detta som jag listat nedan:

  • Vilka sociala kanaler och profiler har vi redan?
  • Vad är syftet med den specifika kanalen? 
  • Interagerar vi med följare?
  • Följer kanalen våran identitet? Se över profilbilder, coverbilder, beskrivningar, för att skapa en sammanhängande varumärkesprofil på alla kanaler. 
  • Finns det profiler som representerar vårt varumärke men som drivs av någon annan?

Finns det inget tydligt syfte med en social kanal så kan det vara värt att överväga om kontot behöver en ny strategi, eller om du kanske ska ta bort kontot helt. 

Om du har sociala medier kanaler sedan tidigare kan du faktiskt titta på data från kanalerna redan nu för att skapa en bra utgångspunkt för förbättring. Sociala medier kanaler som Instagram och Facebook har sina egna insights där datan kommer ifrån.

sociala medier strategi 1
Hur du skapar en sociala medier strategi till ditt företag 8

Skapa bra och engagerande innehåll

En central del av digital marknadsföring på sociala medier är att skapa bra och engagerande innehåll. 

En viktig del i att skapa innehåll är att börja med att reflektera vilken ton du önskar att använda, vilket speglar ditt varumärke bäst? Ska du vara formell eller informell? En stor fråga brukar vara: Kan jag använda emojis? Ja, det kan du, men det beror helt på vad DU anser passar ert varumärke. 

Försök att använda branschspecifika begrepp och termer, men glöm inte att anpassa dessa till er målgrupp. Vi kan inte förvänta oss att alla ska förstå, därför är det bra att ha överseende och istället tydliggöra begreppen. 

Vilka format vill ni använda? Video eller bilder? Hur ofta ska det publiceras? Ska alla kanaler ha samma innehåll? När du besvarat dessa frågorna kan du faktiskt sätta dig och göra en innehållsplan. 

En innehållsplan ger dig en tydlig översikt när, var och hur ditt innehåll ska publiceras, och på vilken plattform. Ett tips är att använda dig av buffer eller canva. Där kan du schemalägga innehåll och bestämma dag och tid det ska publiceras, du slipper att manuellt publicera innehållet. 

Extra tips! Använd er av Linktree för att enkelt samla viktiga länkar på en och samma plats i er profil. Det skapar i grunden en enkel sida som innehåller flera länkar. Du lägger länken till den här sidan i din Instagram-bio för att få trafik till specifika områden på din hemsida, bokningssida eller andra plattformar du har.

Utvärdera och justera din sociala medier strategi 

Det tar ett tag innan du kan utvärdera din strategi, så stressa inte. Ge det minst 2-3 månader för att hinna samla data som faktiskt går att utvärdera, det beror helt på aktiviteten på dina kanaler och så vidare. Bli inte orolig om resultaten inte är perfekta från början, det är helt normalt. 

När du utvärderar din strategi kan du granska din data och se vad som gått bra eller mindre bra. Är du missnöjd med dina resultat kan du justera din strategi och se vad du kan göra annorlunda. 

Kategorier