Anslutningen är inte privat – skapa en trygg hemsida (2023)

Anslutningen är inte privat
Anslutningen är inte privat - skapa en trygg hemsida (2023) 4

Vi på WP hemsida arbetar dagligen med olika webbplatser och vet att det ständigt kan uppstå problem. Ett av de vanligaste varningarna vi stöter på är ”Anslutningen är inte privat”. Vad betyder egentligen denna varning? 

Vad betyder varningen ”Anslutningen är inte privat”?

Om du stöter på ”Anslutningen är inte privat” så innebär det att hemsidan du försöker besöka inte har ett giltigt SSL-certifikat. En webbläsare måste validera hemsidans certifikat för att säkerställa att det möter aktuella sekretessstandarder. Om hemsidan inte har ett giltligt SSL-certifikat kan det öppna möjligheten till obehörig åtkomst och dataintrång. Så i stället för att visa hemsidan, kommer webbläsaren att visa ett meddelande med exempelvis ”Anslutningen är inte privat.”

Lästips: Varför behöver du en kreativ webbutvecklare?

Vad är riskerna med en osäker anslutning?

Det kan uppstå allvarliga konsekvenser om du ansluter till en hemsida som visar ”anslutningen är inte privat”. Om anslutningen är osäker, kan hemsidan lämna ut dina personliga uppgifter och känslig information, som lösenord eller kreditkortsuppgifter. Inte nog med det, de kan också möjliggöra för spårning och övervakning av din aktivitet. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker, innan du väljer att ansluta till en osäker hemsida. 

Vad är ett SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer-certifikat) är en krypterad fil som säkerställer en trygg kommunikation mellan en webbläsare och hemsida. SSL-certifikatet säkerställer att alla data och information som överförs mellan hemsidor och webbläsare förblir privat och skyddad mot obehörig åtkomst. 

Ceritifikatet är särskilt viktigt för hemsidor som hanterar känslig information, som e-handelsplattformar och banker. 

Såhär fixar du felet ”Anslutningen är Inte Privat”

Det är inte helt enkelt att veta vart du ska börja om din hemsida får upp varningen ”Anslutningen är inte privat” på din hemsida. Vi har sammanställt några rekommendationer och kontroller du kan göra för att åtgärda problemet. 

1.Testa att ladda om sidan

Ibland kan det faktiskt räcka att bara ladda om sidan, så testa alltid det först. Det kan helt enkelt vara så att SSL-certifikatet håller på att förnyas eller att något gick snett när din webbläsare skulle ladda om hemsidan.

2. Testa att fortsätta manuellt (osäkert alternativ)

Du kan alltid fortsätta manuellt, men det är inget som vi rekommenderar ifall du kommer att ange inloggningsuppgifter eller betalningsuppgifter på sidan. 

3. Fortsätt manuellt (osäkert)

Ditt andra alternativ är att helt enkelt fortsätta manuellt genom att klicka på ”Fortsätt till domain.com”-länk. Vi rekommenderar dock aldrig att du gör det här om du inte förstår att absolut ingenting kommer att krypteras om du fortsätter. Om du kommer att skriva in inloggningsuppgifter eller ange betalningsuppgifter, är det bäst att hoppa vidare till nästa steg. Det finns chans att någon försöker lura dig eller stjäla information från dig, och då kan det vara bra att stänga hemsidan omedelbart. 

4. Kontrollera klockan på datorn

Ibland kan ”Anslutningen är inte privat”-varningen bero på att det är något fel med datorns klocka. Webbläsaren förlitar sig på att klockan på datorn ska synkronisera korrekt för att kunna verifiera SSL-certifikatet. 

En ny dator kan exempelvis ha problem med att synkronisera automatiskt, och därför kan du behöva ställa in den korrekta tiden manuellt. 

5. Testa att öppna i inkognitoläge 

Vi rekommenderar att rensa webbläsarens cache, men det är inte alltid helt enkelt för alla att göra. Det du kan göra är att öppna webbläsaren i inkognitoläge och se om du fortfarande får varningen ”Anslutningen är inte privat”. 

6. Rensa webbläsarens cache och cookies

Om du misstänker att det är din webbläsare som är problemet, kan du alltid testa att rensa webbläsarens cacheminne. 

7. Rensa SSL-tillståndet på din dator

Ibland kan det vara värt att testa att rensa SSL-tillståndet i Chrome. Så här gör du i Chrome i Windows:

  1. Tryck på på ikonen Google Chrome-inställningar (Inställningar) och klicka sedan på Inställningar.
  2. Klicka sedan på Visa avancerade inställningar.
  3. Under Nätverk trycker du på Ändra proxyinställningar. Då visas dialogrutan Internetegenskaper.
  4. Tryck på fliken Innehåll.
  5. Tryck på ”Rensa SSL-tillstånd” och sedan på OK.
  6. Starta om Chrome.

8. Kolla att SSL-certifikatet inte löpt ut

Det händer faktiskt ofta att ett SSL-certifikat löpt ut. 

 utan webbplatsägarens vetskap händer hela tiden. I själva verket mycket oftare än du kanske tror. 

Olika skäl:

  • Webbplatsägaren har inte automatisk förnyelse aktiverad hos domänregistratorn eller SSL-certifikatleverantören.
  • Automatisk förnyelse är aktiverad men betalningen misslyckas eftersom betalningsmetoden inte är uppdaterad. 
  • Webbplatsägaren använder ett kostnadsfritt certifikat från en leverantör som Let’s Encrypt som ofta löper ut och som inte har ett skript på plats för att förnyas. Det kan även hända att de glömmer bort detta. 
  • Detta resulterar i en medföljande felkod: NET::ERR_CERT_DATE_INVALID.

Du kan kontrollera certifikatet utgångsdatum genom att öppna Chrome DevTools när du är på hemsidan. Tryck på fliken Säkerhet och sedan på ”Visa certifikat.” Datumen ”Giltigt från” visas i certifikatinformationen.

Ett annat snabbt och enkelt sätt att komma åt en webbplats SSL-certifikatinformation i Chrome är att klicka på hänglåset i adressfältet. Klicka sedan på ”Certifikat”.

9. SSL-servertest

Du kan testa att köra ett SSL-servertest om du inte är säker på om allt är korrekt inställt. 

Qualys SSL Labs är ett kostnadsfritt och pålitligt verktyg som vi rekommenderar att du använder. Hoppa helt enkelt över till deras SSL-kontrollverktyg, skriv in din domän i fältet Värdnamn och klicka på ”Skicka”. Du kan också välja alternativet att dölja offentliga resultat om du vill. Skanningen kan dröja runt 2 minuter, men de kommer att visa dig alla detaljer om en webbplats SSL/TLS-konfiguration.

10. Be om hjälp

Om du fortfarande ser ”Anslutningen är inte privat”-varningen kan det vara dags att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig. Vi på WP hemsida kan hjälpa dig att reda ut vad det beror på, det är bara att kontakta oss!

Google Chrome har dessutom ett hjälpforum som är användbart! Där kan du med säkerhet hitta andra användare som har råkat ut för samma problem som dig. 

Det är aldrig kul att råka ut för olika problem, som faktiskt kan vara svåra att felsöka. Förhoppningsvis får du hjälp av något av tipsen. 

Kategorier