Är en Wix hemsida bättre än WordPress hemsida?

wix hemsida
Är en Wix hemsida bättre än WordPress hemsida? 13

Har du funderat på att skapa en Wix hemsida? Idag finns det otroligt många olika plattformar att använda för att bygga hemsidor, men givetvis finns det för- och nackdelar med varje plattform. Det finns inte många plattformar som kan konkurrera med WordPress.org, men en av de större konkurrenterna är Wix. Wix erbjuder gratis webbplatser som inte kräver någon form av tidigare erfarenhet för att skapa hemsidor. Eftersom WordPress.org erbjuder öppen källkod och är marknadens mest välkända CMS verktyg runt om i världen. Enligt statistik utgör WordPress 63,4% av de totala marknadsandelarna på CMS-marknaden i världen. 

Vi kommer i denna artikel att förklara för och nackdelar med en Wix hemsida vs WordPress.

Lästips: Vad är WordPress? WordPress.org vs WordPress.com

WordPress.org VS Wix hemsida- För vem passar det?

Wix uttrycker själva att deras plattform ger dig som användare möjligheten att skapa, designa, hantera och utveckla din egen hemsida, precis som du vill. Som användare kan du använda deras sidbyggare för att skapa en hemsida som ser proffsig ut, med hjälp av deras designmallar. Sitter du på kod kunskaper, så ger inte Wix dig friheten att kunna ändra funktionerna. 

Wix kundkrets är främst personer som inte har erfarenhet kring skapandet av hemsidor, och dras enkelt till Wix på grund av att det är en enkel och smidig plattform för att snabbt skapa en hemsida. 

WordPress.org kan istället ses mer som “öppen” för alla olika typer av användare. På WordPress.org kan du enkelt välja ett tema och börja designa din hemsida. Är du mer erfaren får du möjligheten att gräva djupare i de olika funktionerna och designen, genom att skapa och koda i teman och plugins. Båda plattformarna är enkla för nya användare att börja använda, och har olika inlärningskurvor. 

WordPress.org

WordPress är ursprungligen skapad som en bloggplattform, vilket kan förklara hur plattformens grund är idag. Plattformen är enkel och begriplig att använda, och dessutom helt gratis. Du får möjligheten att använda färdiga teman och plugins, men också friheten att koda själv. Med WordPress är det enkelt att skapa en webbshop med hjälp av WooCommerce, som är ett smidigt och välanvänt plugin idag för e-handelsplattform bland e-handlarna online. 

Ibland kan användare däremot påpeka att WordPress dashboarden inte är lika smidig som själva verktyget när man designar hemsidan. Gränssnittet har inte designats lika effektivt som resterande gränssnitt på plattformen. 

wordpresslogo wix hemsida
Är en Wix hemsida bättre än WordPress hemsida? 14

Den stora utmaningen med att använda WordPress.org är att lära sig navigera och veta vilka plugins som passar en sida. Det är däremot inget du behöver oroa dig för, det finns forum eller webbyråer som kan hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Vill du inte sjunka in i plattformen själv, kan du alltid anlita en webbyrå.

Wix

Att komma igång och skapa en Wix hemsida kan av vissa användare kännas enklare. Wix uppmanar potentiella kunder att skapa ett gratis konto, för att sedan komma igång med skapandet av din hemsida.

Wix plattformen erbjuder en enkel dra och släpp funktion som gör det möjligt för dig att placera ut vart du vill ha innehållet. På Wix får du 3 olika alternativ, e-handel, blogg eller portfolio. Genom att välja ett av dessa alternativ får du sedan ett urval av funktioner att inkludera på din hemsida, exempelvis kontaktformulär eller e-post. Slutligen får du välja mellan 6 olika typsnitt/färgteman och där får du också välja hur många olika sidor du vill ha till din hemsida. En enkel process som gör att du har en hemsida klar snabbt.

wix hemsida logo
Är en Wix hemsida bättre än WordPress hemsida? 15

Wix dashboard är däremot svårnavigerat, ganska likt som WordPress dashboard, om inte rörigare. Det finns delar de vill sälja på dig funktioner som är låsta bakom en betalvägg. Att lansera hemsidan är gratis, men de får dig att tro att det är ett måste att köpa en prenumeration för att kunna slutföra lanseringen. De ständiga mer försäljningarna är något distraherande. De står i vägen för att enkelt designa och lansera en webbplats, vilket är det primära fokus för Wix marknadsföring.

Sidbyggare

Sidbyggare är en smidig funktion som gör det möjligt för ovana användare att skapa proffsiga hemsidor genom mallar och dra och släpp gränssnitt. Både WordPress.org och Wix erbjuder dessa funktioner.

WordPress.org hemsida

Deras egna sidobyggare Gutenberg-block-redigerare är väldigt användarvänlig. Med Gutenberg-block redigerare lägger du in block som du sedan kan placera runt med dra och släpp funktionen. Du behöver inte någon CSS för att skapa innehåll med WordPress.org, men möjligheten finns.

Med WordPress kan du även använda tredjeparts byggare som exempelvis Divi och Elementor, för att designa hemsidan. Det är alltså helt upp till dig om du vill använda WordPress egna system, eller en extern sidbyggare.

Wix hemsida

För att skapa en Wix hemsida så erbjuder plattformen en steg för steg byggare (ADI) och en dra och släpp byggare för att skapa hemsidor. Det finns möjlighet att själv lägga in ytterligare javascript, men endast om du skaffar en prenumeration. Ingen av dessa är lika effektiva som Gutenberg-block redigeraren, men däremot får du som användare en kort introduktion till plattformens alternativ som att lägga till element, sektioner och sidor och hantera affärsaspekterna.  Det går även att skapa block med Gutenberg som anpassas efter verksamhetens syfte. Detta kan du göra själv, eller genom att anlita en webbyrå eller utvecklare som löser detta utan problem. 

Deras dra och släpp redigerare är överlägsen över steg för steg byggaren (ADI). Du får möjligheten att dra och släppa element till valfri plats att andra element påverkas, plus att det laddar snabbare än ADI-redigeraren. Wix har tillräckligt för att vara en konkurrens till WordPress.org, genom att låta användare bygga en solid webbplats som kan användas snabbt och smidigt.

Bygga e-handel

Om du är en företagare som vill sälja tjänster/produkter erbjuder WordPress.org och Wix olika lösningar för att bygga en e-handel.

WordPress.org

Det finns ingen inbyggd e-handel i WordPress.org, däremot finns exempelvis det populära pluginet WooCommerce, som du enkelt kan installera. Detta plugin ägs och utvecklas av samma företag som WordPress.org, alltså Automatic.. 

Med WooCommerce får du en tydlig överblick på dina kunder, betalningsrapporter, möjlighet att skapa rabatter, skicka e-post, beställningar och andra funktioner. Du får möjligheten att ta betalt direkt via Stripe/Paypal. 

Wix

Med Wix gratisversion kan du inte använda deras online betalningar, utan måste uppgradera till en premiumplan för att kunna börja använda detta. Däremot är deras e-handel funktion smidig och enkel att använda, och kan anses vara visuellt bättre än WooCommerce. Du får alla funktioner samlade på samma sida, vilken WooCommerce inte erbjuder, utan där finns funktionerna spridda på olika ställen. 

På en Wix hemsida är layouten för produkterna i ett standard rutnät, där du kan justera marginaler och hur texten visas. Med WordPress kan du installera plugins för att visa produkter på ett snyggare sätt. 

Lästips: Kom igång med e-handel med WordPress och WooCommerce

Så…vilket borde du välja?

I slutändan går det att komma fram till slutsatsen att WordPress.org är en starkare plattform än Wix på nästan alla sätt. Du får helt enkelt en starkare hemsida med WordPress, än en Wix hemsida. Det går inte att undgå att Wix erbjuder många bra funktioner med en användarvänlig plattform där du enkelt kan använda deras dra och släpp redigerare. Vill du skapa en hemsida snabbt och billigt, är Wix att rekommendera, men då får du ha i åtanke att du blir betydligt mycket mer begränsad, än med WordPress.

En hemsida ska ses som en investering för ditt företag, och i längden håller inte Wix gratis alternativ, eftersom det i slutändan bygger på att du måste uppgradera från ditt gratiskonto till en premiumplan för att få ta del av alla bra funktioner som erbjuds. 

wix hemsida wordpress hemsida
Är en Wix hemsida bättre än WordPress hemsida? 16

Med WordPress.org måste du däremot skaffa hosting och domäner, och underhålla sidan själv. Dock finns möjligheten att anlita webbyråer som hjälper dig med detta, så att du slipper syssla med det själv. I slutändan erbjuder WordPress en smidig och stabil upplevelse som ger förutsättningar för dig som företagare att låta hemsidan växa. Det kanske känns som en brantare inlärningskurva, men om du vill fortsätta hålla hemsidan aktiv är det en värd investering att göra.

Kategorier