Vad är SEM – Vad är stark Search Engine Marketing? 4 skäl till att du bör använda det!

vad är sem
Vad är SEM - Vad är stark Search Engine Marketing? 4 skäl till att du bör använda det! 4

Vad är SEM? Har du sökt efter information via en sökmotor som Google eller Bing? Då har du kommit i kontakt med Search Engine Marketing, utan att du kanske tänkt på det. SEM är en digital marknadsföringsstrategi som syftar till att öka trafiken och synligheten till en hemsida genom betalda annonser i sökmotorernas resultat. 

Vad är SEM?

Search Engine Marketing, eller sökmotormarknadsföring som det heter på svenska, är en effektiv metod som används för att marknadsföra en hemsida genom att synas i sökmotorernas annonserade resultat. SEM är en bred term som inkluderar både betalda annonser (Pay-Per-Click) och sökmotoroptimering (SEO) som en del av marknadsföringsstrategin.

Lästips: Vad är SEO?

Pay per click

Pay per click (PPC) översätts till betala per klick på svenska och innebär att du betalar varje gång någon klickar på din annons.

SERP

SERP (Search Engine Result Page) står för din söknings resultatsida. Du kan annonsera i flera format på Google och i SERP:en.

Hur fungerar SEM?

Företag använder olika strategier i SEM för att synas på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Vad är SEM? Här är en översikt över hur SEM fungerar:

1. Sökmotorannonsering: Google Ads är en annonseringsplattform där företag kan skapa och publicera annonser som visas på sökmotorernas resultatssidor. Annonsplattformar använder auktionsmodeller där annonsörer budar på nyckelord/nyckelfras som är relevanta för deras verksamhet, därför är det viktigt att göra en grundlig nyckelordsanalys. När en användare gör en sökning och deras nyckelord/nyckelfras matchar annonsörens nyckelord, visas annonsen längst upp på exempelvis Googles sida.

2. Nyckelord och annonstexter: En viktig del i SEM är att välja relevanta nyckelord/nyckelfraser som användarna kan tänkas söka efter. Genom att forska och använda verktyg som sökordsplaneraren i Google Ads kan företag identifiera de mest effektiva nyckelorden att inrikta sig på. Det finns även andra verktyg som exempelvis Ahrefs. Annonsörens texter måste vara lockande, engagerande och tydliga för att användare ska vilja klicka på annonserna.

3. Budgivning och budget: Eftersom SEM-annonser är baserade på auktionsmodeller måste annonsörer bestämma sin budbudget. Du sätter ett max belopp du är villig att betala varje gång någon klickar på din annons, och behöver inte betala mer än så. Genom att buda konkurrenskraftigt på relevanta nyckelord har annonsören större chans att synas och dra fördel av ökad trafik till sin webbplats.

4. Mätning och optimering: En av de största fördelarna med SEM är möjligheten du får att mäta och optimera kampanjer i nu tid. Genom att använda analysverktyg som exempelvis Google Ads,  kan annonsörer följa trafik, konverteringar och annan viktig information för att förbättra prestanda. Detta gör det möjligt att justera nyckelord, annonstexter och budgivning för att maximera avkastningen på investeringen (ROI).

Varför är SEM viktigt? – 4 skäl 

1. Synlighet

Genom att synas i annonserade sökresultat kan företag öka sin synlighet och exponering på nätet. Detta kan vara avgörande för att locka nya besökare och potentiella kunder till sin webbplats.

2. Målgruppsinriktning

SEM ger möjlighet att rikta in sig på en specifik målgrupp baserat på söktermer och geografisk plats. Detta gör det möjligt att nå ut till potentiella kunder som är intresserade av produkter eller tjänster som erbjuds. Du kan alltså rikta in din annons till exempelvis lokala målgrupp.

3. Snabba resultat 

SEO är en mer långsiktig strategi eftersom det kan ta tid att ge resultat, men med SEM kan du generera snabb trafik och resultat. När annonserna är uppsatta och kampanjen är aktiv kan du omedelbart börja dra fördel av ökad synlighet och klick.

4. Flexibilitet

SEM-kampanjer kan anpassas och skalas efter behov och din budget. Annonsörer kan justera bud, nyckelord och annonstexter baserat på prestanda och marknadsföringsmål. Du behöver alltså inte vara orolig över att annonserna ska bli för dyra, eftersom du sätter en budget själv. 

Search Engine Marketing är en kraftfull marknadsföringsstrategi 

Search Engine Marketing en kraftfull marknadsföringsstrategi som kan hjälpa dig och ditt företag att öka sin synlighet och attrahera trafik till sina webbplatser. Genom att kombinera betalda annonser (SEM)  och sökmotoroptimering (SEO) kan du nå framgångsrika resultat och öka din närvaro online. Är du nybörjare inom SEM, se till att forska, planera och optimera dina kampanjer för att maximera dina chanser till framgång. Känns det för mycket att sköta detta själv? Om du behöver hjälp med SEM till ditt företag kan du alltid kontakta oss, så hjälper vi dig gärna!

Kategorier