

Går du i banorna för att skapa en hemsida, men inte vet vart du ska köpa domän, eller hur det fungerar? Oroa dig inte, vi hjälper dig att navigera igenom processen snabbt och enkelt i denna artikel.
Innehåll
ToggleEn domän är en förkortning på domännamn, och det är helt enkelt adressen du skriver in i webbläsaren för att besöka en hemsida. Bakom domänet finns det en IP-adress som används av datorer för att kommunicera med varandra. IP-adressen är massa siffror som hjälper oss att hitta rätt, men eftersom det kan vara mycket att hålla reda på så använder vi istället oss av en domän.
Lästips: Varför måste mitt företag skapa en hemsida och hur skaffar jag en?
Det är bra att börja med att fundera ut ett bra domännamn som dina kunder kan associera med ditt företag när du ska köpa domän. Har du redan registrerat ett namn till ditt företag är det smart att försöka hitta samma namn till din hemsida. Det gör att kunder lättare kan hitta din sida.
Det är bra att tänka på att vem som helst kan registrera ett domännamn, så var snabb och köp domänet när det är ledigt när du väl bestämt dig för vilket namn du vill använda.
Huvuddomän är exempelvis: wordpresshemsida.com
Toppdomän är ändelsen, exempelvis: wordpresshemsida.com
Subdomän är exempelvis: blogg.wordpresshemsida.com
Huvuddomänen brukar vara företagetsnamn. Det brukar vara bra att eftersträva att ha sitt företagsnamn som huvudomän, för att fronta företagets varumärke.
Ett tips är att köpa både .se och .com då det är de mest trovärdiga inom Sverige. Det finns andra toppdomäner, men dessa är inte lika vanliga och därför är det bra att försöka använda .se och .nu för den svenska marknaden, eller eventuellt .com eftersom det är en standardiserad toppdomän på marknaden världen runt idag.
En subdomän kallas också för underdomän och brukar användas av företag för att koppla exempelvis en avdelning på deras verksamhet, i exemplet ovan är det en blogg som är subdomänen. Subdomäner är helt kostnadsfria och dessa kan du lägga in helt själv via webbhotellets kontrollpanel.
Testa och se om domännamnet du önskar är ledigt här: Testa din domänadress
Priset på ett domännamn beror helt på leverantör, men brukar oftast landa runt 100-200 kr per år. Exempel från Loopia med huvuddomänen hejsansvejsan. Här kan du se skillnaden, det är främst toppdomänen som avgör priset.
Ett bra tips är att registrera domännamnet före företagsnamnet, då slipper du riskera att stå utan en domän som matchar med ditt företag. Det kan bli en tråkig kostnad för att registrera ett namnbyte för ditt företag om domännamnet du önskar redan är upptaget. Så försök köpa domän först.
Om du väljer att köpa en domän via faktura, så betyder det att domänet inte är ditt förrän du har betalat den. Det ökar chansen till att någon annan hinner köpa ditt domän innan du hunnit betala. Försök därför att alltid betala direkt med kort, så slipper du oroa dig för att förlora domänet.
Ibland är tyvärr domännamnen som hade passat perfekt upptagna. Det kan vara värt och kolla om domänet är kopplad till aktiv hemsida, för är den inte det kan den vara parkerad. Då kan du kontakta domänleverantören och be om att få kontaktuppgifter till ägaren. Det skadar faktiskt aldrig att kontakta ägaren av domänet och fråga om de är villiga att sälja domänet till dig. Har du tur kan du köpa domänet.
Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp med val av domän, köpa domän, eller andra frågor eller funderingar kring domäner.