Aktiv Skola – i kampen mot grooming 2023

Jag tror jag är lite kär i dig – En film om grooming – AKTIV SKOLA

Vilka är Aktiv Skola? 

Aktiv Skola är en organisation som vill skapa en bättre skola i Sverige. De arbetar med att förmedla aktuellt och relevant material kostnadsfritt till alla skolor. Fokuset ligger främst på droger, grooming, hälsa, miljö och mobbning. Anledningen till att dessa områden lyfts av Aktiv Skola, är för att det är vanligt att de kommer i skymundan enligt de själva, och därför erbjuder de kostnadsfritt utbildningsmaterial till alla skolor i Sverige. 

Webbinarium: Nätsmart

I vår håller Aktiv skola föreläsningen Nätsmart varje måndag, som handlar om hur man som barn och vuxen kan göra för att bli nätsmart, och det som barn råkar ut för på nätet. De pratar om hur kränkningar, mobbning och annat otrevligt man blir exponerad för som kan vara otäckt, exempelvis porr. 

I deras föreläsning ligger fokus på grooming och vad vi som människor kan göra för att förhindra detta. Föreläsningen är kostnadsfri och riktar in sig mot föräldrar eller anhöriga. Läs mer om Nätsmart här. 

Vad är grooming?

Grooming innebär kortfattat att en person tar kontakt med ett barn via nätet i syfte att begå någon form av sexualbrott mot barnet. Det kan vara genom att förövaren utger sig för att vara en vän, påstår sig ha liknande intressen eller finnas där som en “vän” och lyssna på barnet. Förövaren bygger tillit till barnet och relationen underlättar senare för sexuella övergrepp och detta minskar chansen till att barnet vågar berätta om vad som hänt. 

Det är vanligt att grooming sker i flera steg och därför brukar ett sexuellt beteende gradvis normaliseras hos barnet. Grooming sker oftast med icke-fysiska träffar till en början, genom exempelvis att barnet uppmanas att skicka bilder eller posera framför en webbkamera. Detta material kan sedan användas som utpressning. Läs mer om grooming här.

WPhemsida stödjer Aktiv Skola

WPhemsida utgörs av ett varumärke, tjänster och förvaltningstjänster som drivs av LUCYMEDIA AB, och vi är stolta över att få vara med och stödja arbetet för en bättre skola tillsammans med Aktiv Skola!

Aktiv Skola
Aktiv Skola - i kampen mot grooming 2023 2

Kategorier