WordPress mallar – Gratis mallar att bli inspirerad av

wordpress mallar

Visste du att du kan välja färdiga WordPress mallar i WordPress.org? Dessa mallar kallas även för WordPress teman. Det är dessa olika mallar som styr hur flexibel designen kommer vara, exempelvis om du kommer kunna ändra själv eller inte i den. Alla mallar är inte kompatibla med alla plugins och funktioner, därför är det viktigt att välja rätt. 

Söker du efter ett proffsigt utseende till din hemsida? Då måste du välja en kompatibel mall för dina behov som gör din hemsida användarvänlig för besökarna. En webbyrå kan ta fram en skräddarsydd tema mall åt dig, efter dina önskemål.

Vad är en WordPress mall?

Det är en mall du kan använda till att ha en snygg layout till din hemsida, det är en uppsättning av grafik och koder som skapar ett schysst utseende. Det finns teman som är anpassade utifrån olika typer av branscher som exempelvis e-handel med WooCommerce, företag, föreningssidor och bloggar.

wordpress mallar
wordpress mallar
wordpress mallar
wordpress mallar
wordpress mallar
wordpress mallar

Vad ska jag tänka på när jag väljer mallar?

Försök att börja tänka på vilka funktioner du vill att hemsidan ska ha, för att slippa använda ett tema nu som du senare kommer behöva ändra om det kanske inte är kompatibelt med de nya funktionerna du vill använda.

Försök kolla efter utseenden som återspeglar det du vill förmedla med ditt företag. Du vill att din hemsida ska stå ut, men inte heller vara för mycket. Det handlar om att hitta funktioner som hjälper dig med detta, men samtidigt hitta en balans i helhetsbilden. Teman kan se olika på olika enheter, det är alltså variationer mellan desktop, surfplatta och telefon.

Det är viktigt att dina användare kan navigera runt på hemsidan utan att känna sig förlorade eller vilsna. Ha dina användare i fokus. Därför ska du absolut inte välja en mall som är allt för komplicerad, då det riskerar att du förlorar besökare, då de inte kan komma åt det de vill med din hemsida. 

Olika sidbyggare 

Det kan vara bra att bestämma vart du vill bygga din sida på. Vi rekommenderar alltid våra kunder att använda WordPress programvara/redigeringsverktyg, och sedan att använda deras egna sidbyggare Gutenberg-blockbyggare. Innan detta är det bra att du skissar upp en struktur på hur du vill att hemsidan ska vara, innan du börjar bygga.


Det finns sedan andra alternativ, som exempelvis Divi, WP Bakery och Elementor. Dessa är externa premium-plugins som du kan använda till din WordPress hemsida. Beroende på vart du väljer att bygga din hemsida, finns det olika utbud för mallar. Bland de olika sidbyggarna finns det gratisalternativ, men också betalalternativ. 

Hur hittar jag snygga mallar för WordPress?

Om du vill skrolla bland WordPress mallar kan du kolla in det här. Det finns ett stort utbud där du enkelt hittar något som passar dig och dina behov. 

Försök ha detta i åtanke när du väljer mall

Mobilvänlig (responsiv mall)

Finns i både gratis- och betalversion

Utbud med många anpassningsalternativ

Hastighetsoptimering

Mallar för andra sidbyggare 

Via denna länken kan du söka på olika WordPress mallar, samt filtrera ifall du vill kolla om mallarna är kompatibla med exempelvis en annan sidbyggare som Elementor. 

wordpress mallar
wordpress mallar
wordpress mallar

Gratis eller betala?

Det är den stora frågan. Det går inte på rak arm att rekommendera någon det ena eller det andra, utan det beror faktiskt på vilka behov som finns. Vissa mallar erbjuder funktioner och smart design som är värda att betala extra för. 

Gratis mallar kan vara mer sårbara då det oftast inte finns någon tillgänglig support, ifall något skulle krångla. Då kan det vara med tidskrävande att kolla WordPress forum för support, eller med en webbyrå. Detta är däremot något en webbyrå kan hjälpa dig med, så vill du hellre använda en gratis mall kan du alltid kontakta en webbyrå för support eller vägledning. 

Ett tips är att testa gratis mallen och se om det passar dina behov. Det är ett effektivt sätt och då kan du avgöra om du behöver uppgradera, eller om gratisversionen duger. Väljer du att uppgradera till en betalversion finns möjligheten till support, större utbud av funktioner.

Sammanfattning 

  • Välj rätt mall från början, för att slippa ändra i efterhand. 
  • Se över vilka funktioner som är viktiga för dig
  • Ha användarna i fokus när du väljer tema (användarvänlighet)

Förhoppningsvis har detta gjort det lite tydligare för dig när du ska välja mall/tema till din hemsida. Om du behöver mer hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på WP hemsida!