Vad är en kraftfull Webbyrå? (2023)

webbyrå

En webbyrå, eller digitalbyrå som det också kallas, är ett företag som förvaltar och bygger hemsidor. Det kan vara allt från hemsidor till applikationer. Mer ingående kan man förklara de är proffs på att skapa hemsidor

Alla webbyråer är inte likadana, utan kan specialisera sig mot olika delar. Det kan exempelvis vara mot ren webbdesign och webbutveckling, eller en fullservicebyrå som erbjuder strategi, design och webbutveckling, digital marknadsföring, och sitter oftast på bred kompetens. 

Vad innebär olika typer av webbyråer?

Den stora skillnaden mellan olika byråer är att de sitter på olika expertis och fokuserar på olika områden. Det kan vara en upparbetad kompetens inom olika tekniker och plattformar, exempelvis WordPress. Sedan finns det de företag som nischar in sig på exempelvis sökmotoroptimering (SEO), copywriting och så vidare.

Lästips: Vad är SEO?

Varför ska du välja en webbyrå?

Det finns många fördelar med att anlita en byrå, här har vi samlat några av de viktigaste punkterna. 

Hög expertis 

Fördelen med att välja en webbyrå över att bygga en hemsida själv är att de har lång erfarenhet och hög expertis, vilket gör att de kan leverera ett bättre resultat. En bra uppbyggd hemsida är inte helt enkelt, utan kan vara ett väldigt komplext arbete. En hemsida ska vara säker mot attacker, speciellt för ett företag som hanterar känslig information. I längden lönar det sig att anlita folk med kunskap. 

Om du väljer att anlita en byrå får du enkelt koll på vad du får för pengarna. Du får en tydlig kravspecifikation med pris och vilka förväntningar som förväntas av dem och dig innan projektet sätter igång. 

Spara tid

Det kräver mycket tid för att skapa en stabil och funktionell hemsida, och det kräver bred kunskap inom webbutveckling. Anlitar du en byrå kan du spara tid och fokusera på ditt företag istället. Webbyrån kan hjälpa dig med allt från webbdesignen till hur du ska optimera ditt innehåll.

Underhåll

En webbyrå kan även hjälpa dig med drift, underhåll, hosting, uppdateringar av plugins och annat som hemsidan regelbundet måste underhållas, vilket sparar tid. Om din hemsida krånglar kan du enkelt få support från din webbyrå, för att hjälpa dig snabbt och smidigt med dina problem. 

Funktionell och optimerad hemsida

Låt webbyrån hjälpa dig att skapa en hemsida som är optimerad efter användaren och dina behov. En bra optimerad hemsida har större chanser att rankas högt upp bland sökmotorerna, vilket är viktigt om du vill locka fler besökare till din hemsida. Det kan leda till fler potentiella kunder. 

Vad kostar det att anlita en webbyrå?

Det finns flera faktorer som bestämmer slutpriset, och det beror givetvis på din budget, vilken typ av kompetens du vill ha, webbyråns expertis och vilka krav du har för din hemsida eller applikation. Att bygga en bra, säker och stabil hemsida tar tid och tid är pengar.

Vilka krav har du?

Börja med att se över dina behov för hemsidan och skapa en tydlig målbild inför det kommande projektet. Ska den innehålla avancerade funktioner? Ska den endast vara informativ? Vill du bygga en e-handel? Vad tänker passande plattform (CMS)? Detta ligger som grund för prisbilden webbyrån kommer att kunna ge dig. 

Avsätt en budget

Steg två blir att avsätta en budget. Fundera ut vilken budget du är villig att avsätta för det kommande projektet. Det kan vara bra att fundera ut hur stor del hemsidan utgör för verksamheten, är det exempelvis en kritisk del för att verksamheten ska kunna fortsätta att växa? I så fall kan det vara bra att sätta en högre budget. Är det istället kanske ett skyltfönster som endast ska fronta enklare information och kommunikation i mindre omfattning, kan det vara en mindre budget vi pratar om. 

Slutkostnaden

Det är svårt att ge ett fast pris på vad det kan kosta att anlita en webbyrå eftersom det beror mycket på vilka faktorer som spelar in. Det kan kosta mellan 15 000kr till 300 000kr. Allt beror helt på vilka funktioner och syfte som hemsidan har. Men det är viktigt att komma ihåg att bakom prislappen döljer sig många års erfarenhet.

Slutligen: är en webbyrå värd mina pengar?

I längden är det en investering för dig och något som kommer hjälpa dig och ditt företag att växa. Om du har stora framtidsplaner och vill bygga en hemsida som från grunden kan erbjuda den funktionalitet som du kan tänkas behöva framöver, så är det verkligen att rekommendera att använda sig av en webbyrå. 

Genom att anlita en webbyrå får du möjlighet till support ifall något skulle krångla, vilket kan underlätta för många. Ibland uppstår problem på hemsidan som kan innebära komplicerade lösningar, och det är inte alltid helt enkelt att lösa det själv om man inte sitter på kompetens. Förlita dig på deras breda expertis!