Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

sökordsanalys

Sökordsanalys är själva fundamentet för en framgångsrik digital marknadsföringsstrategi. Det handlar om att identifiera och förstå vilka söktermer och fraser din målgrupp använder när de söker efter information, produkter eller tjänster på nätet. Genom att noggrant utföra sökordsanalys kan du inte bara öka din webbplats synlighet i sökmotorer resultaten utan också attrahera en målgrupp som är mer benägen att konvertera. I den här bloggartikeln kommer jag att utforska varför sökordsanalys är så viktig och hur du kan göra det på bästa sätt med hjälp av det omfattande SEO-verktyg för att förbättra webbplatsens synlighet online, Ahrefs och Google Keyword Planner, som  är ett verktyg för att hitta relevanta sökord för annonsering på Google.

Varför är sökordsanalys viktigt?

Att förstå varför sökordsanalys är avgörande för din digitala marknadsföringsstrategi är det första steget mot framgång. Här är några starka skäl till varför sökordsanalys är så viktigt:

Förbättrad Sökmotoroptimering (SEO)

Sökordsanalys hjälper dig att identifiera de sökord och fraser som är mest relevanta för din bransch eller ditt ämne. Genom att använda dessa sökord i ditt innehåll och din webbplatsstruktur kan du öka chansen att din webbplats rankar högt i sökmotorer resultaten.

Lästips: Vad är SEO?

Målgruppsinriktade sökord  

Genom att förstå vilka söktermer din målgrupp använder kan du skapa innehåll som direkt riktar sig till deras behov och intressen. Detta ökar chansen att besökare på din webbplats stannar längre och utför önskade åtgärder, som att köpa en produkt eller prenumerera på din nyhetsbrev.

Ökad Konkurrenskraft

Genom att analysera sökord landskapet kan du identifiera nischer och möjligheter som dina konkurrenter kanske har missat. Detta ger dig en konkurrensfördel och hjälper dig att ta marknadsandelar.

Bättre Innehållsstrategi 

Sökordsanalys ger dig insikt i vilka ämnen och frågor din målgrupp är intresserad av. Detta kan hjälpa dig att skapa innehåll som svarar på deras frågor och löser deras problem.

Hur du skapar en effektiv sökordsanalys:

Att utföra en effektiv sökordsanalys är avgörande för att optimera din digitala närvaro och attrahera relevant trafik till din webbplats. Här är en steg-för-steg-guide för att göra en effektiv sökordsanalys:

1. Förstå Ditt Affärsmål och Din Målgrupp

Innan du dyker in i sökordsanalysen måste du förstå ditt affärsmål och vem din målgrupp är. Vad försöker du uppnå med din webbplats? Vem är din idealiska besökare eller kund? Detta kommer att påverka de sökord du väljer att rikta in dig på.

2. Skapa en Lista med Grundläggande Sökord

Börja med att skapa en lista med grundläggande sökord och fraser som är relevanta för din bransch, produkt eller tjänst. Tänk på de ord och fraser som din målgrupp troligtvis använder när de letar efter något relaterat till ditt ämne. (Längre ner finner du hur du smidigt sorterar din sökordsanalys sheet)WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

3. Använd Sökmotorer och Sökmotoroptimering (SEO)-Verktyg

Använd sökmotorer som Google för att söka efter dina grundläggande sökord och se vilka andra förslag som dyker upp i autosuggest-fältet. SEO-verktyg som Ahrefs, SEMrush och Google Keyword Planner kan också vara mycket användbara för att generera sökordsidéer och få mer data om sökvolym, konkurrens och trendlinjer.

4. Analysera Sökvolym och Sökordskonkurrens

För varje sökord på din lista, använd ditt valda SEO-verktyg för att analysera sökvolymen (hur många gånger sökordet söks varje månad) och sökordskonkurrensen (hur svårt det är att ranka för detta sökord). Prioritera sökord med hög sökvolym och låg konkurrens för att få de bästa resultaten.

5. Undersök long tail

Long tail (långsvanssökord) är längre och mer specifika fraser som besökare kan använda när de söker. De kan vara mindre konkurrensutsatta och generera mer riktad trafik. Titta på möjliga long tail som är relevanta för ditt innehåll och din målgrupp.

6. Utvärdera Konkurrenterna

Analysera dina konkurrenters webbplatser och se vilka sökord de rankar för. Detta kan ge dig insikter i vilka sökord som är värdefulla inom din bransch. Om du ser att en konkurrent dominerar ett visst sökord, kan det vara en indikation på att är många användare som söker på det. Då gäller det för dig att hitta en nisch, exempelvis om ett företag ligger på toppen hos sökmotorernas sökresultat med ordet resor, då är det inte lönt för dig att försöka konkurrera med samma sökord. Då kanske det är bättre att försöka hitta ett ord som beskriver ditt företag bättre, kanske Österlen resor, gruppresor och så vidare.

7. Använd Sökordsanalys för Innehållsskapande

När du har identifierat de mest relevanta sökorden, använd dem strategiskt i ditt innehåll. Se till att inkludera sökorden i rubriker, rubriktaggar, och naturligt i din text. Skapa högkvalitativt och informativt innehåll som svarar på de frågor och behov som din målgrupp har.

8. Följ och Anpassa

Sökordsanalys är en kontinuerlig process. Använd webbanalysverktyg som Google Search Console och SEO-verktyg för att följa prestandan för dina valda sökord. Se hur din webbplats rankar för dem och hur mycket trafik de genererar. Om du inte ser önskade resultat, justera din strategi genom att optimera innehållet eller välja nya sökord.

Sökordsanalys är en av de viktigaste komponenterna inom SEO och digital marknadsföring. Genom att noggrant genomföra denna analys och optimera din webbplats utifrån dina resultat kan du öka din synlighet i sökmotorresultaten och attrahera en relevant och engagerad målgrupp till din webbplats. Det är ett arbete som lönar sig över tid och kan hjälpa dig att nå dina digitala marknadsföringsmål.

Så Gör Du Sökordsanalys med Ahrefs

Ahrefs är ett kraftfullt verktyg som är särskilt användbart för sökordsanalys. Här är stegen för att använda Ahrefs för att identifiera de bästa sökorden för din webbplats:

1. Skapa ett Ahrefs-konto: Om du inte redan har ett konto på Ahrefs, måste du börja med att skapa ett. De erbjuder olika prenumerationsplaner beroende på dina behov och budget.

2. Logga in och välj ”Keywords Explorer”: När du har ett konto, logga in på Ahrefs. I huvudmenyn, välj ”Keywords Explorer.” Detta är hjärtat av Ahrefs för sökordsanalys.

3. Ange ditt sökord eller ämne: I sökfältet, ange det huvudsakliga sökordet eller ämnet du vill utforska. Låt oss säga att du har en webbutik som säljer ekologiska hudvårdsprodukter och vill ranka högre för sökordet ”naturlig ansiktsrengöring.”WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

4. Utforska sökordsdata: Ahrefs ger dig en överflöd av användbar information om ditt valda sökord. Du kommer att se sökvolymen (hur många gånger detta sökord söks varje månad), svårighetsgraden att rangordna för detta sökord, och mycket mer. Du kommer också att få förslag på relaterade sökord och fraser som du kanske inte hade tänkt på.

WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

5. Analysera konkurrenter: Ett av de mest kraftfulla sätten att använda Ahrefs är att analysera dina konkurrenter. Ange webbplatsen för dina viktigaste konkurrenter och se vilka sökord de rankar högt för. Detta ger dig värdefull insikt i deras strategi och hjälper dig att identifiera möjligheter att överträffa dem.

6. Välj dina sökord och skapa innehåll: Baserat på den data du har samlat in från Ahrefs, välj de sökord som är mest relevanta för din webbplats och din målgrupp. Skapa sedan högkvalitativt innehåll som är optimerat för dessa sökord.

7. Följ dina framsteg: Efter att du har optimerat ditt innehåll och din webbplatsstruktur kan du använda Ahrefs för att följa dina framsteg. Du kan se hur dina valda sökord rankar över tid och göra justeringar om det behövs.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner är ett kraftfullt verktyg som kan användas för att genomföra en sökordsanalys. Här är stegen för att använda Google Keyword Planner för en sökordsanalys:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto: 

För att använda Keyword Planner måste du ha ett Google Ads-konto. Om du inte redan har ett kan du skapa ett gratis.

2. Öppna Keyword Planner:

Efter att du har loggat in på ditt Google Ads-konto, klicka på ”Verktyg och inställningar” (verktygsikonen uppe till höger) och välj sedan ”Keyword Planner” under avsnittet ”Planering”.

3. Välj ”Hitta nya sökord” eller ”Få sökordsdata”: 

Du har två huvudalternativ i Keyword Planner. ”Hitta nya sökord” låter dig hitta nya potentiella sökord medan ”Få sökordsdata” ger dig mer information om befintliga sökord.

4. Ange sökord eller URL: 

Om du väljer ”Hitta nya sökord” börjar du med att ange några grundläggande sökord eller en URL som är relevant för ditt ämne eller din webbplats. Google kommer att använda dessa som utgångspunkt för att generera idéer.

5. Anpassa dina inställningar: Du kan anpassa din sökordsanalys genom att filtrera efter olika faktorer som språk, geografisk plats, sökperiod och negativa sökord (ord som du inte vill inkludera).

6. Få sökordsidéer:

Klicka på ”Få sökordsidéer” och Google kommer att generera en lista över sökord som är relaterade till dina initiala sökord eller URL. Du kommer att se information om sökvolym, konkurrens och förslag på nya sökord.

7. Analysera data: 

Gå igenom listan med sökordsidéer och använd informationen om sökvolym och konkurrens för att utvärdera vilka sökord som är mest relevanta och värdefulla för din webbplats eller kampanj. Fokusera på sökord med hög sökvolym och låg konkurrens för att maximera ditt SEO-potential.

8. Skapa en sökordslista: Markera de mest relevanta och värdefulla sökorden och lägg till dem i din sökordslista, eller bara kopiera och lägga orden i ett Google Sheets!

Extratips: Ibland kan du bli inspirerad genom att bara skriva in sökordet (i detta fall tofflor) på Google och se vilka alternativ som kommer upp. 

WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

Samla alla dina sökord på ett ställe

Efter att du har samlat alla dina sökord i ett och samma Google Sheet så kan det vara så att du hittar dubbletter om du exempelvis använt både Ahrefs och Google Keyword Planner. Om du samlat många sökord kan det vara frustrerande att gå igenom alla och se vilka dubbletter som finns. För att slippa att gå igenom alla dubbletter manuellt, gör såhär:

Markera alla dina sökord

WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

Klicka på data.

WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)Klicka på datarensning -> Ta bort dubbletterWordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

Nu ser du hur listan blev kortare! Alla dubbletter är nu borta. Smidigt va?WordPress Hemsida - Sökordsanalys med Ahrefs och Google Keyword Planner: Hur du skapar en effektiv sökordsanalys i Google Sheet (2023)

Sökordsanalys: En central komponent i din digitala marknadsföringsstrategi

Sökordsanalys är en central komponent i varje framgångsrik digital marknadsföringsstrategi. Att använda Ahrefs för sökordsanalys ger dig kraftfulla verktyg och data för att fatta informerade beslut och konkurrera i den digitala arenan. Jag rekommenderar verkligen att använda Ahrefs för att verkligen dyka ner på djupet i din sökordsanalys. Tillsammans med Ahrefs och Google Keyword Planner har du en stadig grund för din sökordsanalys. Med rätt strategi och verktyg, kommer du att kunna ta din digitala marknadsföring till nästa nivå och nå nya höjder av framgång.

Kategorier